Які симптоми супроводжують прорізування зубів у дітей, і як допомогти малюкові?

Ось він, перший зубок! Для деяких пап і мам його поява відбувається зовсім непомітно і є воістину приємним сюрпризом. Адже якщо вони не помітили, як він виліз – це дійсно справжній подарунок долі! Але для більшості батьків прорізування зубів у дітей - це період тривожний і болісний.

Зуби - річ індивідуальна. У одних діток вони можуть проклюнуться в 2-3 місяці, відомі навіть випадки, коли немовлята з'являються на світ уже з зубами. А інші залишаються беззубими і в однорічному віці.

Середній же вік, коли відбувається прорізування зубів у дітей, варіюється від 4 до 7 місяців. Спостерігається генетичний взаємозв'язок між цими термінами у дитини і його батьків, особливо з мамою. Тож якщо у тебе зубки з'явилися рано, приблизно в тому ж віці чекай на "гостей" і у свого малюка.

Зазвичай до 3-х річного віку малюк вже повністю оснащений зубками у кількості 20 штук, які служитимуть йому вірою і правдою приблизно до 6 років. Далі піде процес заміни молочних зубів у дітей на постійні.

Які ж існують ознаки прорізування зубів у дітей, і як їх не сплутати з симптомами можливих хвороб?

Прорізування зубів у дітей - слинотеча і запалені ясна

До перших симптомів прорізування молочних зубів у дітей відносяться сильне слиновиділення і опухлі ясна. Причому, ці ознаки можуть з'явитися задовго до самого "винуватця", приблизно за 3-4 тижні. Вони викликані болем і дискомфортом, які відчуває малюк у цей період. А ближче до моменту витикання зубика на яснах стає помітною тонка щільна білувата лінія.

Прорізування зубів у дітей - можливий пронос або запор

Перша ознака плавно "перетікає" у другу. Так підвищене слиновиділення під час прорізування зубів у дітей може спровокувати порушення травлення через те, що малюк ковтає багато слини, тим самим прискорюючи перистальтику кишечника. Звідси, як наслідок, поява проносу або ж запору. Пронос у цьому випадку, як правило, не дуже частий, водянистий і триває не більше 1-3 днів. При інших проявах розладів слід звернутися до лікаря, щоб виключити кишкові інфекції.

Прорізування зубів у дітей - імовірність нежиті

Нежить під час прорізування зубів у дітей також легко пояснити підвищеним виділенням слизу залозами порожнини носа. Тобто дихальні шляхи і носоглотка опухли і подразнені. Нежить у цьому випадку не дуже рясна, водяниста і триває не більше 3-4 днів. Лікування нежиті достатньо звести до процедури очищення носа від мокротиння. При інших більш серйозних симптомах нежиті слід показати малюка лікаря.

Прорізування зубів у дітей - поява кашлю

Вологий кашель у період прорізування зубів може відбуватися через скупчення в горлі слини, яка виділяється в цей час у великих кількостях. Такий кашель має рідкісний характер, посилюється в положенні лежачи і проходить через 2-3 дня. Лікування він не потребує. При інших характеристиках кашлю, з хрипами, задишкою і мокротою слід звернутися до педіатра.

Прорізування зубів у дітей - підвищення температури

Підвищена температура під час прорізування зубів пояснюється виробленням біоактивних речовин в області ясен. Нормою вважається зростання температури до 37°С і навіть 38,5°С і тривалістю не більше 1-2 днів. Для зниження температури педіатри рекомендують використовувати жарознижуючі засоби. Але в будь-якому випадку, якщо температура дитини перевищує 39°С або триває більше 2 днів, її слід показати лікарю і не займатися самолікуванням.

Прорізування зубів у дітей - як допомогти малюкові

Щоб полегшити дитині тяжку долю, дискомфорт і біль під час прорізування зубів, старайся приділяти їй якомога більше часу, брати на руки, давати груди незалежно від графіка годування, колисати і пестити - вона має особливу потребу в маминої турботи і любові.

Добре допомагають в цьому випадку спеціальні прорізувачі або ж кільця з охолоджуючим ефектом. Дитина і сама шукає, що б потягнути в рота погризти або пожувати, тож підбери відповідні іграшки. Деякі дітки віддають перевагу скоринці хліба або бубликам. Також багато батьків із успіхом практикують спеціальні гелі, призначені для зниження болю і полегшення процесу прорізування зубів у дітей.

Намагайся відволікати малюка від болю цікавими заняттями. Можна пограти з ним, погуляти на свіжому повітрі, подивитися по сторонах, набратися нових вражень, щоб і відволіктися і заснути.

Джерело: tochka.net