(*Варенуха (варена, варьоха, запіканка)*) — безалкогольний або слабкоалкогольний напій, який ще в давні часи був улюбленим напоєм наших предків.

Особливістю його приготування було те, що всі змішані інгредієнти ставили в горщику, заліпленому тістом або накритому кришкою, в гарячу піч (від 5 годин до 1 доби).

Приготувати варенуху не складно, просто знадобиться багато часу, тому якщо ви хочете здивувати гостей, краще приготувати її заздалегідь.

pic Ось такий склад потрібний для приготування варенухи:

Сушені груші - 100 г

Сушені яблука - 100 г

Сушені вишні - 100 г

Чорнослив - 60 г

Мед - 600 г

Кориця мелена - 0.5 ч. л.

Гвоздика - 0.5 ч. л.

Перець духмяний - 0.5 ч. л.

Лавровий лист - 3 шт

Імбир свіжий - 0.5 шт

Борошно - 200 г

Рослинна олія - 1 ч. Л.

Етапи приготування узвару:

1. Всі фрукти ретельно вимити, покласти у велику не металеву миску, залити водою і дати постояти 5-6 ч.

2. Борошно змішати з невеликою кількістю води і рослинним маслом, замісити круте тісто, яке за консистенцією нагадує пластилін.

3. Перелити воду з розмоченими сухофруктами у велику емальовану або керамічну каструлю, додати мед, імбир, спеції і лавровий лист.

4. Розігріти духовку до 90-100° C. Закрити каструлю кришкою і щільно запечатати краї приготовленим тістом. Придавити невеликим вантажем і поставити в духовку на 10-12 год.

5. Після дванадцятигодинного томління в печі варенуху проціджують і подають до столу. Варенуху можна подавати як холодну, так і гарячу. Можна розлити по пляшках і зберігати в темному прохолодному місці.

pic

Дехто з заможних господарів додавав до варенухи трохи горілки.

У XIX ст. горілки на урочистостях вживали мало і варенуха успішно її заміняла.

Цей напій був у великій пошані і в запорозьких козаків. Варенуху подекуди й зараз готують на Середньому Подніпров'ї, Полтавщині, Слобожанщині.