(*22 серпня на Русі відзначався день пам'яті Матвія (Матфія) - одного з 12-ти учнів Христа, який був узятий апостолом замість Іуди Іскаріота.*)

У книзі апостольських діянь ім'я цього святого згадується лише один раз - в оповіданні про те, як Петро запропонував вибрати дванадцятого апостола після зради Іуди.

За переказами, вибір між Матвієм і Йосипом Варсавою був зроблений за допомогою жереба. Решта відомостей про Матвія відомі з пізніших джерел.

До обрання в число Дванадцяти апостолів він був одним з 70 учнів Христа. Пізніше він разом з іншими апостолами від дванадцяти став свідком зішестя Святого Духа, а потім проповідував у Єрусалимі та Юдеї.

Житіє приписує йому дар чудотворення, зцілення хворих і вигнання бісів. Багато разів життю Матфія загрожувала небезпека, але кожен раз він щасливо минав її.

Але одного разу біда не оминула його: синедріон засудив проповідника за поширення християнства і засудив до смерті. За одними даними, апостол був забитий каменями, за іншими - розп'ятий на хресті.

Також з цим днем наші предки пов'язували більш моторошні повір'я, які і дали страшну приставку до імені святого, а саме - Змієсос: нібито в цей час до коров'ячого вимені чіпляються змії і висмоктують молоко. Тому худобу намагалися не випускати на пасовище, а також з особливою ретельністю дотримувалися всі пов'язані з нею звичаї.

Наприклад, господині завжди намагалися доїти корову на самоті, щоб «зайві очі» не зіпсували корівку. Дійниці ніколи не ставили ні на стілець, ні на діжку, щоб у корови не пропало молоко.

З Матвія наближення осені ставало очевидним, повітря холоднішало, а в небі все частіше з'являлися хмари. «Матвій негоду підпускає, літній дощ осіннім перебиває», - примічали люди. Достигає брусниця. З'являються осінні опеньки.