Вчені із американського університету цього року представили на загал результати досліджень про вплив мультяшних діснеєвських принцес. Як виявилося, цей вплив може бути негативним.

Дослідження проводилося із майже 200 дітей, котрі відповідали на питання про своїх улюблених героїв мультфільмів. Як з'ясували вчені, 96% дівчат та 87% хлопчаків переглядають мультики про діснеєвських принцес хоча б раз на тиждень. А граються з ляльками - 61 відсоток прекрасної статі і 4 відсотка мужньої.



pic

Те ж саме дослідження провели за рік опісля першого. Отримані дані показали, що дівчатка котрі бавляться із діснеєвськими принцесами більш схильні до гендерних стереотипів, ніж їх однолітки, котрі грають із іншими іграшками та персонажами інших мультів. Психологи твердять - це може бути проблемою для дівчат у майбутньому, адже вони починають уникати поведінки, яка відповідає традиційному способу жіночності - вони бояться забруднитися, вони більш безпомічні, зовнішність для них почасти стає головним та ідеалом наслідування.



pic

Окрім того, часто проявляється образ "дівчини в біді" - котра постійно потребує допомоги, слабка та нездатна вирішувати свої проблеми, й тим самим шукає чоловічу підтримку.



pic

"Картина" поведінки хлопців - тут справа краща, адже вони себе ототожнюють із мужніми чоловіками, супергероями та здатні до чуйної поведінки стосовно дівчат.



pic

Експерти не категоричні у питанні заборони дітям переглядати мультфільми геніального Діснея, проте батьки повинні контролювати кількість переглядів, гру дітей та наслідування улюбленим героям. Також саме від батьків залежить розширення кола дитячих вподобань.