У Березнівському районі на Рівненщині – обговорили процес створення Соснівської громади. Люди ще раніше почали процес обговорення децентралізації. Згідно перспективного плану у Березнівському районі має бути дві ОТГ – Березнівська та Соснівська. Тож селище Соснове вирішило пришвидшити даний процес.

На допомогу з роз’ясненнями усіх аспектів об’єднання приїхали консультанти Асоціації міст України в рамках «Децентралізаційного марафону». Люди розповіли – хотіли об’єднатися п’ятьма сільськими радами, однак деякі нові сільські голови тепер проти такого союзу. Фахівці розповіли, що слід робити у такому випадку, і яких втрат зазнає громада, якщо об’єднається поза перспективним планом. Водночас розповіли, як відбувається приєднання до вже створених громад. Краще одразу утворювати одну потужну громаду, адже тоді – отримають усі субвенції гарантовані державою. За попередніми розрахунками – це чималі кошти.

Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер детально розповіла присутнім, які переваги та надходження отримає Соснівська громада. Водночас наголосила – видатки громада визначатиме сама. Люди зацікавлені в об’єднанні, переконані - це дасть можливість розвиватися самостійно.

Нині присутніх цікавило - хто розпоряджатиметься землями, в який бюджет йтиме лісовий дохід, хто утримує навчальні заклади, як називатиметься громада.

В результаті зустрічі фахівці порадили не затягувати процес об’єднання, і зрештою ще раз поговорити з сільськими головами.

Про це повідомляє проект ПУЛЬС Асоціації міст України.

pic

pic

pic