Багато батьків підлітків здивовані тим, що їх поступлива дитина стала некерованою, поведінка її часом, на думку батьків, жахлива і виходить за всі рамки пристойності. Але чи цьому виправдання?

Перехідний вік дитини іноді стає випробуванням для всієї родини. Причин тому може бути чимало, а негативний осад в душі мами, тата чи бабусь може залишитися навіть після того, як підліток подорослішає. Що робити? Найкраще, зрозуміти, чому підліток поводиться неналежно і які виправдання цьому можуть бути.

7 виправдань жахливої поведінки підлітків

1. Вже не дитина, але ще й не дорослий. Підліток може виглядати досить дорослим і здавалося б, він вже повинен сформуватись як особистість. Насправді, в душі підлітки найчастіше маленькі діти, яким потрібна батьківська ласка, увага і турбота.

2. Мрійливість. Коли дитина підростає і досягає підліткового віку, він стає дуже мрійливим і прагне до своїх вигаданим ідеалам. Він може цілий день провести в своїх мріях і планувати своє майбутнє. І мрії ці дуже різнопланові.

3. Самовивчення. Стаючи підлітком, дитина все більше намагається себе вивчити, активно пізнає свої позитивні і негативні сторони, навколишній світ, а також намагається знайти своє місце в житті.

4. Схильність ідеалізувати. Ця особливість підлітків безпосередньо пов'язана з їх мрійливістю: дитина може нафантазувати собі що-небудь, зокрема, ідеальну картинку світу, його друзів, близьких і його самого. І коли реалії життя виявляються не такими ідеальні, як хотілося б підлітку, це тягне за собою сильне розчарування.

5. Критичність. Ця риса підлітків тісно взаємопов'язана з мрійливістю і схильністю ідеалізувати. Подорослішавши, дитина починає усвідомлювати, що вона - не найкраща в світі, як його запевняли батьки, мама - не сама красива і розумна, а тато - не найсильніший. І це сильно розчаровує підлітка.

6. Прагнення до самотності. Природою так закладено, щоб підлітки віддалялися від батьків і прагнули до самостійності. Щоб пізнати себе і світ навколо, їм потрібно проводити багато часу на самоті з самим собою. Деякі підлітки можуть весь день навіть не виходити зі своєї кімнати. Якщо дитина до цього часу вже досить інтелектуально і емоційно розвинена, то прагнення до самотності може розкрити її приховані здібності і таланти. Але воно може також привести до депресій і замкненості в собі.

7. Підвищена тривожність. Підлітки дуже емоційні і ці емоції досить суперечливі. Підвищена тривожність підлітка може привести до різного роду залежностей або депресії. Тому батькам дуже важливо заспокоїти і підтримати свого змужнілого підлітка і пояснити йому, що його емоційність - це наслідок змін, що відбуваються з ним.