Любителям пива з раками доведеться притримати свої апетити. Як мінімум - до 30 вересня.

Попри те, що з 20 серпня по 30 вересня на Рівне нщині заборонено ловити раків, обмеження діятимуть постійно. Адже з кожним роком цього найрозповсюдженішого річкового делікатесу стає все менше.

Заборона на вилов раків діє два рази в рік: з 01 квітня по 10 липня та з 20 серпня по 30 вересня. Саме у цей час відбувається линька безхребетних, що необхідно для їхнього повноцінного росту та розвитку. Проте в даний період раки - надзвичайно вразливі,бо окрім панцира скидають хітінову оболонку очей, зябер, стравоходу та ін.

У зв'язку із цим та через браконьєрство заборона на вилов раків діє ще з 17 березня. Проте навіть після закінчення другої линьки (30 вересня), діятимуть обмеженя. Згідно з ними, одна людина за добу може піймати не більше 30 раків за допомогою «хватки» з діаметром не більше 70 см, або рогаткою («розчіпом») — не більше п’яти знарядь на одного ловця. Також заборонено ловити раків у темний час доби з використанням підсвітки.

Порушники сплатять штраф до 680 грн, а також відшкодують збитки, завдані природі в розмірі 25 грн 50коп. за одного незаконно виловленого рака.