Серію лекцій з питань децентралізації і проведення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах для мешканців 6 ОТГ Рівненської області провели фахівці Комітету виборців України в рамках проекту «Розбудова спроможності в проведенні навчання у виборчому процесі та підвищення обізнаності виборців».

Під час цих навчань її учасники дізналися про переваги і виклики децентралізації, її фінансові аспекти, зокрема, можливості отримання додаткових коштів на розвиток громади. Також ознайомилися з особливостями організації виборчого процесу під час проведення перших виборів у громаді, функціями голів, рад і виконкомів ОТГ, повноваженнями старост сіл/селищ, що входять до ОТГ та іншим.

Крім того, на кожній лекції роздавали просвітницькі буклети і плакати, в яких у загальній доступній формі описані основні нюанси процесу децентралізації і проведенню перших виборів в ОТГ. Їх учасники заходів поширюватимуть серед своїх співмешканців по громаді. Адже, як зазначили люди, таких матеріалів на сьогодні дуже не вистачає на місцях.

«Під час проведення цих лекцій у всіх громадах виникали гарячі дискусії з їх мешканцями, – говорить тренер проекту, директор РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький. – Ми помітили, що в людей, у силу різного рівня їхньої обізнаності, є неоднакове розуміння тих державних перетворень, які на сьогодні проводяться. Часто через різні корупційні ситуації, з якими вони стикалися в житті, люди вже не вірять у дієвість започаткованих в останні роки реформ в Україні. Але ключовим фактором, який об’єднує всіх, є бажання жити краще. Після кожної лекції ми бачили, що люди дійсно починають задумуватися над тим, яким критеріям повинні відповідати ті, кого вони обиратимуть керувати й управляти у своїх громадах. І що це мають бути не просто «хороші люди», а ефективні менеджери із сучасними підходами до вирішення проблем їхніх громад».

Лекції проводилися з 27 липня по 2 серпня в шести селах: Смига Дубенського, Пісків Костопільського, Локниця Зарічненського, Висоцьк Дубровицього, Козин і Жовтневе Радивилівського районів Рівне нської області.

А вже в цю неділю в трьох громадах, де вони відбулися (Смизькій, Висоцькій і Пісківській ОТГ), були проведені перші вибори голів та депутатів місцевих рад. Явка виборців на них складала від майже 40% до 56%, що за нинішніх умов є досить непоганим результатом. Додамо, що в Локницькій та Козинській сільських ОТГ перші вибори голів та депутатів місцевих рад відбудуться 28 серпня цього року.

Проект «Розбудова спроможності в проведенні навчання у виборчому процесі та підвищення обізнаності виборців» реалізується Координатором проектів ОБСЄ в Україні спільно з ЦВК, за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади. В рамках проекту проводяться також інші заходи з просвіти виборців, зокрема в стадії розробки знаходиться онлайн-ресурс, присвячений проміжним і першим місцевим виборам. Крім цього, проект проводить онлайн-навчання членів виборчих комісій (система vyborkom.org).

Зазначимо, що спостереження за виборами не є частиною мандату Координатора проектів ОБСЄ в Україні (його проводить Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, що знаходиться в Варшаві).

Про це повідомоляє інформаційний відділ РОГО КВУ