З 1 липня цього року було скасовано оподаткування пенсій, розмір яких не перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 січня звітного податкового року.

Відтак пенсії, які перевищують 10740 грн., у частині такого перевищення обкладаються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5%.

За цими ж ставками оподатковуються пенсії з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана ВРУ, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Натомість це не стосується пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". ДПІ у м. Рівному нагадує, що раніше оподатковувались пенсії, розмір яких перевищував 3 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, – також в частині перевищення.

Відповідно, у першому півріччі пенсіонери, які отримували пенсії більше 4134 грн., сплачували податок на доходи фізичних осіб із суми перевищення у розмірі 15 % та 1,5 % військового збору.

Про це повідомля прес-служба ДПІ.