Незрячі користуватися сенсорними телефонами у Луцьку розробили спеціальні курси. Лише за півроку людей з вадами зору навчать користуватися різними програмами на смартфонах, зокрема, навігатором.

Один з учнів, Микола Войтюк, втратив зір декілька років тому. Чоловікові за 50, до цього він ніколи не користувався смартфоном.

«Мені здавалося, як незряча людина може друкувати, клавіатуру побачити. Як виявляється, це реально!» - усміхається чоловік. І продовжує: «Телефони – це 30 відсотків наших очей. З його допомогою можна виконувати безліч функцій».

Звичайні телефони з голосовими програмами є у всіх незрячих, а смартфони – доступні не всім, передусім, через ціну.

«Відкривається дуже багато можливостей, насамперед, людина може прокладати маршрути, знати, де вона знаходиться, куди їй іти», - розповіла одна з відвідувачів курсів Леся Хижук.

Для того, щоб допомагати іншим людям , керівник курсів Едуард Поліщук спочатку майже рік вивчав різні програми на гаджеті.

«Я би хотів записати відеоролики для навчання, щоб людина могла самостійно навчитися й налаштувати програму», - розповідає Едуард Поліщук.

Такі заняття – безкоштовні, та за Інтернет і різні програми потрібно платити, тому громадським активістам потрібна фінансова допомога.

Повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини