Керамічна плитка - універсальний матеріал, який часто застосовують на кухнях для облицювання кухонного фартуха, підлоги або робочих поверхонь. По міцності вона в десять разів міцніша залізобетону. Вона не гнеться, не деформується, не боїться вогню, а нагріваючись не випаровує шкідливі гази. Це екологічно безпечний матеріал.

Завдяки цим властивостям вона міцно увійшла в наш побут. До того ж вона є відмінним декоративним матеріалом. Ринок керамічної плитки пропонує моделі всіляких форм і забарвлень. Її виконують в стилі печворк і прикрашають флористичними мотивами. Сьогодні легко знайти навіть кахлі з 3D-ефектом, імітацією каменю або дерева.

В такому розмаїтті складно розібратися без підказок. Ми розповімо, як вибрати керамічну плитку для кухні.

Кахель для підлоги

Багато хто відмовляється від використання керамічної плитки на підлозі, через те що такий варіант вважається холодним. Але кахель має одну властивість - хорошу теплопровідність. Завдяки цьому до нього може бути застосована технологія «тепла підлога». Вибираючи плитку для підлоги, варто пам'ятати, що вона не повинна бути травмонебезпечною. Тому зверніть увагу на ребристі або матові поверхні. Ще один важливий пункт при виборі кахлю - зносостійкість. Для кухні найбільше підходить плитка, клас твердості якої починається з 5-го по ГОСТам і 3-го по європейській класифікації PEI.

pic

Звертайте увагу на стійкість до агресивних лугів і кислот. Купуйте плитку, яка відповідає класам В або АА. Підбирайте плитку в ансамблі із загальним інтер'єрним наповненням. Для невеликих кухонь використовуйте дрібні кахлі - вони візуально збільшують простір. Мозаїку застосовують в просторих приміщеннях у вигляді невеликих фрагментів.

pic

За формою керамічна плитка для підлоги може бути найрізноманітнішою. Наприклад, у формі прямокутників, традиційних квадратів, шестикутників і навіть закруглена.

pic

Кухонний фартух

Кахель захищає стіни від кіптяви, високої температури, жиру та бризок води краще, ніж це можуть зробити інші оздоблювальні матеріали. Крім цього, фартух часто стає центральною декоративною частиною кухні.

pic

Так як за цією зоною необхідний постійний догляд, очищення миючими засобами, вибирайте плитку з однорідним і щільним емалевим покриттям і з мінімальною пористістю. Обов'язково звертайте увагу на буквене маркування, зазначене на упаковці. Стійкість до миючих засобів і кислот мають зразки з позначкою АА.

pic

Висока міцність, як в ситуації з підлогою, для такої плитки грає другорядну роль. Тут головний показник - термостійкість. Так, якісний глазурований кахель здатний витримувати підвищені температури аж до 125 градусів.

pic

Що стосується дизайну, то плитка для кухонного фартуха повинна поєднуватися за колірною гамою з іншими елементами інтер'єру, якщо його дизайн стриманий. Універсально виглядають білі фартухи, вони підходять практично під будь-яке оформлення.

pic

Керамічна стільниця

Робоча поверхня, декорована керамічною плиткою, виглядає незвично. До того ж кахель - це довговічний і міцний матеріал. Для стільниць цілком підійде така ж плитка, як і для кухонного фартуха. Це дозволить створити єдиний гармонійний простір на кухні.

pic Ми в соціальних мережах: ВК ФБ