Завтра, 16 липня в с. Голишів Рівненського району збирають терміновий схід села. Люди протестуватимуть проти осучаснення дерев`яної церкви, побудованої у 18 столітті.

Автором модернізації є священик та двоє членів парафіяльної ради. За словами місцевої жительки та хористки Голишівської церкви Діани Полюхович, святиню хочуть обшити металевим сайдингом.

"Без відома і згоди громади села вони взяли з каси 10 тисяч 500 гривень і вже почали роботи. Наразі обшили купол. До цього ми неодноразово розмовляли зі священиком, і він обіцяв припинити роботи. Проте жодного разу не дотримав обіцянки і одразу ж на наступний день відновлював роботу. Зрештою, навіть парафіяльна рада вирішила зупинити роботи в церкві. Проте і це не подіяло. На нього не може вплинути навіть благочинний Клеванського благочиння, протоієрей Олександр Літвінцов. Попри те, що той вже декілька разів говорив з ним, наш священик все одно робить все на перекір: і йому, і людям", - каже Діана Полюхович.

Також жінка підозрює, що священик у змові з касиркою, адже гроші на металевий сайдинг та видала без жодних заперечень, не склавши потрібних протоколів.

Пані Діана каже, священик аргументує своє рішення тим, що сучасні матеріали гарніші та й мороки з ними менше, мовляв - фарбувати не потрібно.

Діана Полюхович розповіла, її дід практично пів життя був старостою в храмі, починаючи ще з радянських часів. Проте і в той час ні в кого не піднялася рука зруйнувати святиню.

Аби не допустити знищення історичної та архітектурної пам`ятки села, люди зберуться завтра о 17.00 на сході села.

Наразі доктор архітектури, професор Петро Ричков займається виробленням документів, аби церкві присвоїли статус пам`ятки місцевого, а згодом - і національного значення.

Відомо, що храм у с. Голишів належить громаді села і знаходиться в юрисдикції Української Православної Церкви Київського патріархату. Церква, збудована у 1775 році - найстаріша на території Рівне нської області і найбільша із церков такого типу.

pic

До слова, священик Голишівської церкви о. Іван Дем`янюк в селі служить лише рік. Журналісти Першого місцевого зв`язалися з ним. Пан Дем`янюк відмовився коментувати ситуацію, мовляв, вони самі розберуться і журналістам нічого лізти у справи церковні.

На запитання, чи знав, що Голишівська церква - архітектурно-історична пам`ятка, о. Іван вирішив процитувати, як він сказав, Ісуса Христа і його слова в Євангеліє: "Церква - це не історична пам`ятка, а дім молитви".