Флешмоб щодо протидії замовчування насильства #яНеБоюсьСказати набуває популярності у соціальній мережі Facebook.

Акцію започаткувала на своїй сторінці громадська активістка та журналістка Настя Мельниченко.

Дівчина написала про свої особисті історії під хештегом #яНеБоюсьСказати.



pic

"#яНеБоюсьСказати Я хочу, аби сьогодні говорили ми, жінки. Аби ми говорили про насильство, яке пережила більшість з нас. Я хочу, аби ми не оправдувалися "я йшла у спортивках серед дня, а мене все одно схопили". Бо нам не треба оправдуватися. Ми не винні, винен ЗАВЖДИ насильник.

Я не боюсь говорити. І я не почуваюся винною.Мені 6-12 років. До нас приїздить родич. Він любить посадити мене собі на коліна. В якийсь момент, коли я вже стала підлітком, він хоче поцьомати мене в губи. Я обурююся і тікаю. Мене називають "нечемною". Мені 13 років. Я йду по Хрещатику, несучи додому по пакету продуктів у кожній руці. Минаю відрізок від КМДА до ЦУМу. Скоро мій дім. 

Раптом дядько, що іде назустріч, різко міняє траекторію руху і з розгону хапає мене між ніг. Він хапає так сильно, що аж припіднімає мене на руці. Я у такому шоці, що просто не знаю, як реагувати. Дядько відпускає мене і йде спокійно далі. 

Мені 21. Я розійшлася з психопатом (справжнім, клінічним), але забула у нього вдома дідусеву вишиванку, яку позичала йому. Я йду до нього додому. Він мене скручує, силою роздягає і прив*язує до ліжка. Ні, не гвалтує. "Просто" робить боляче фізично. Я почуваюся безсильно від того, що не можу ніяк вплинути на ситуацію. Він фоткає мене голу і грозиться викласти знімки в інтернеті. Я ще довго боюся розповідати про те, що він зі мною робив, бо боюся фоток в інтернеті. А боюся я через те, що дуже соромлюся свого тіла (смішно згадати тепер).

Я доросла. Вперше в житті погоджуюся зняти домашнє порно-відео. Після того, як розійшлася з хлопцем, він погрожує викласти відео в мережу. Я попереджаю усіх через фейсбук, аби ждали) Я доросла, і шантаж на мене не діє.

Чи задумувалися чоловіки, як воно: виростати у атмосфері, коли до тебе ставляться як до м*яса? Ти нічого не зробила, але кожне вважає себе в праві тебе трахати і розпоряджатися твоїм тілом. 

Я знаю, їм навряд чи дійде. Я б взагалі нічого не пояснювала, але їх, на жаль, половина людства. 

Тож нам, жінкам, важливо говорити про наш досвід. Важливо робити його видимим. Будь ласка, говоріть.

#яНеБоюсьСказати УПД. Веліна підказала запропонувати і чоловікам розповісти про сексуальні домагання до них. Велкам!

УПД2. Цей допис писала, лютуючи на коменти чоловіків під цим дописом:

https://www.facebook.com/nastya.melnychenko/posts/10209086494774514

Тому і дозволила собі досить агресивний випад у бік чоловіків вкінці посту. Звісно ж, не хотіла образити хороших і адекватних. Як з*ясувалося, їх більше, ніж я думала", – йдеться у повідомленні", - йдеться у повідомленні.

Підтримали акцію і рівняни. Так, дружина прес-секретаря голови Рівне нської ОДА Сергія Мініча — Інна Львівська, яка розмістила інформацію про неї у своєму Facebook.



pic

Підтримали флешмоб і відомі українці. Зокрема, Вахтант Кіпіані, Дмитро Гордон та інші.



pic

pic