Кримінальне провадження трьох сарненчан, яких зловили на гарячому при видобутку бурштину в Дубровицькому районі, скеровано до суду. Серед них - 17-річний старатель.

Оганізована злочинна група вже не вперше займалася незаконним видобутком бурштину-сирцю. Верховодив своїми двома "колегами" 41-річний житель Сарн. Він і створював чітке планування незаконної діяльності. Передусім придбав мотопомпу кустарного виробництва, водозабірний шланг, п’ять пожежних рукавів, металеві шрайбер і чотири жердини, генератор, прожектор і взяв в «оренду» у знайомого автомобіль «ГАЗ-66».

Для налагодження «ефективного» процесу незаконного промислу чоловік залучив до справи 28-ми і 17-річного знайомих жителів райцентру. Очоливши таким чином організовану групу, разом зі своїми спільниками займався видобутком бурштину-сирцю на території Дубровицького району.

У кожного із учасників злочинного угруповання був чіткий розподіл функціональних «обов’язків». Організатор здійснював керівництво, зберігав та надавав обладнання, визначав час, місце та особисто брав участь у незаконному видобутку бурштину-сирцю. Двоє виконавців здійснювали незаконний видобуток бурштину шляхом гідророзмиву ґрунту за допомогою мотопомпи, забезпечували тимчасове зберігання бурштину-сирцю та наглядали за безперебійною і належною роботою обладнання.

— 25 листопада 2015 року злочинну діяльність організованої групи викрили та зупинили працівники управління захисту економіки в Рівне нській області ДЗЕ Національної поліції України та Дубровицького відділення поліції, — повідомив заступник начальника ГУНП в Рівне нській області – начальник слідчого управління Олександр Панасюк. — За результатами досудового розслідування встановлено, що організована група на Дубровиччині, порушуючи вимоги статті 19 Кодексу України про надра, самовільно, без отримання спеціального дозволу на користування надрами, без оформлення в установленому порядку документів, що посвідчують право на земельну ділянку, за допомогою мотопомпи заводського виробництва за добу видобули 350 грамів бурштину-сирцю, а за неповний місяць на території району — майже кілограм. Кримінальне провадження, відкрите за частиною 3 статті 28, частиною 2 статті 240 Кримінального кодексу України, з обвинувальним актом скеровано до суду, який і визначать міру покарання зловмисникам, підозрюваним у вчиненні злочину.

pic

pic