Літні канікули — гаряча пора не тільки для дитячих радощів і пустощів, але і як наслідок — для всякого роду саден, подряпин і порізів. Як правильно обробляти дрібні рани у дітей в домашніх умовах? І в яких ситуаціях погляд педіатра на дрібні пошкодження шкіри життєво важливий?

Жодна дитина, ледь навчився бойко бігати, стрибати і лазити, , не обходиться (особливо влітку!) без саден, подряпин, зідраних колін і дрібних порізів. І батькам у такій ситуації важливо не тільки знати правила санітарної обробки постраждалих ділянок шкіри, але і те, в яких випадках з цими синцями, подряпинами і ран ризиковано сидіти вдома, а бажано було б здатися лікареві.

Які садна і рани необхідно показати лікарю?

Перш ніж приступати до обробки подряпини, укуса або дрібних порізів у малюка, що плаче, необхідно оцінити — чи варто потурбувати лікаря настільки «незначною» проблемою, або цілком можна впоратися самим. Дійсно, є невеликий перелік дрібних дитячих травм (мова йде саме про пошкодження шкіри), які недостатньо обробляти і лікувати своїми силами, а необхідно звернутися до допомоги медиків. До травм відносяться:

- рвані рани і садна;

- подряпини і ранки на обличчі;

- рана (або рани), краї якої відстають один від одного більше, ніж на 7 мм;

- рана (або рани), довжина якої перевищує 2 см (у цьому випадку, як і в попередньому, швидше за все доведеться накладати на ранку шви, а це повинен зробити саме медик);

- рана, яка кровоточить більш півгодини і зупинити кровотечу не виходить;

- рана або садно, на якій з’явилися ознаки нагноєння;

- рана, область навколо якої сильно почервоніла, стала гарячою і набрякла;

- пошкодження шкіри, яке заподіює дитині сильну біль (це може бути в тому числі й тому, що в ранку потрапили шматочки скла, каменів тощо);

- подряпини, рани, укуси, отримані дитиною від тварин (особливо диких і бездомних).

Садна і рани «тваринного походження» особливо небезпечні для дітей. Укуси і подряпини тварин (особливо диких і бездомних) загрожують дитячому здоров’ю не тільки тим, що через них малюкові може передатися сказ — одна з найбільш страшних і небезпечних інфекційних хвороб.

Є маса і інших напастей. Наприклад, подряпини від кігтів кішок, навіть найкрихітніші і незначні, нерідко викликають у дітей таке захворювання як феліноз (в медичному лексиконі воно часто так і йменується — «хвороба котячих подряпин»). Це вкрай неприємна бактеріальна «болячка», яку доводиться потім довго і тяжко лікувати за допомогою антибіотиків. А все завдяки тому, що на пазурах навіть наймиліших, пухнастих і нешкідливих котиків «живуть» специфічні мікроби.

Отже, візьміть за правило: якщо малюк отримав свої «поранення» (навіть незначні) у ході «сутички» з твариною — краще перестрахуватися і показати дитину лікарю.

Але якщо пошкодження шкіри малюка не вписуються в зазначений перелік — сміливо можете обробити ранки самостійно і відпустити «шибеника» знову бігати, стрибати і скакати «на волю».

Здерті лікті, збиті коліна, а також інші дрібні подряпини і ранки на шкірі дитини — якщо вони не вимагають спеціального огляду — чекають від дорослих стандартної (по суті — простацької!) санітарної обробки, найважливіший і самий перший етап якої — це промивання. Строго кажучи, якщо ви швидко і правильно промиєте малюкові його «бойові» подряпини, то в більшості випадків можна більше нічого не робити — він «має право» знову весело бігати і стрибати на свіжому повітрі.

В ідеалі будь-яку подряпину (навіть ту, яку потім ви повезете» показувати лікарю, тому що вона, наприклад, занадто велика, або вона — на обличчі дитини, або ж вона з’явилася внаслідок укусу сусідського Мухтара) необхідно промити мильним розчином під проточною водою. Причому, промивати слід досить довго і ретельно — як би дитина не протестувала!

Необхідно:

- помістити ушкоджену ділянку шкіри під струмінь трохи теплої води;

- потім як слід його намилити (краще використовувати рідке мило — менше болю);

- ретельно змити мильну піну.

Як бачите — невелика мудрість! Але, як відомо, нас не завжди оточують ідеальні умови — під рукою може і не виявитися мила, і проточної води з під крана.

Так от, якщо немає ні того, ні іншого — просто візьміть чистий носовичок або чисту серветку (краще — вологу, а ще краще — спеціальну антисептичну/антибактеріальну) і прикрийте нею садно або рану. І не знімайте її з пошкодженого місця до тих пір, поки нарешті не доберетеся до умивальника з проточною водою і мила.

В аптеках нерідко можна зустріти особливі спреї (зовні вони схожі на балончики з термальною водою) для дезінфекції і промивання дрібних саден і ран — ось вони цілком можуть замінити відсутні поблизу мило і воду. Такі спреї просто незамінні в дорозі. Ще один альтернативний варіант для екстреного промивання ран — в дорогу можна прихопити з собою невеликий флакон рідкого мила. Просто додайте в пляшку з будь-якою газованою водою кілька крапель звичайного рідкого мила, злегка потрясіть і вже через 1 хвилину у вас в руках буде ідеальний засіб для промивання будь-яких саден і ран.

Після того, як ви промили ранку або садно, це місце потрібно підсушити — просто промокніть чистим рушником, серветкою, рушником або будь-якою тканиною. В принципі, якщо рана зовсім не велика, не кровоточить і не створює незручності і біль малюкові — можна її більше і не турбувати. Але якщо ваша батьківська совість ніяк не заспокоїться, ви можете обробити пошкоджену шкіру дизенфікуючим засобом.

Як правильно підібрати засіб для дезінфекції пошкодженої шкіри?

Ідеальні дезінфікуючі засоби існують і їх не мало. І щоб придбати таке в аптеці, вам потрібно знати три головних критерії:

Засіб не має обпікати шкіру і створювати дитині додатковий біль.

Архаїчні зеленка і йод для обробки дитячих ран і саден підходять тільки в тому разі, якщо таким чином ви хочете покарати дитину за бешкетництво і нерозторопність — ось, мовляв, ти поранився, так що тепер сиди, ридай і терпи, поки я твої «поранення» як слід припечу йодом або зеленкою. Але якщо ви не хочете додавати своєму малюкові страждань — забудьте і про зеленку і про йод, в арсеналі сучасної фармацевтики є чимало ефективних і безболісних дезінфікуючих аналогів.

- Засіб має бути у такій формі і в такий упаковці, які дозволили б наносити його, не торкаючись рани (в ідеалі це спреї та аерозолі);

- Дезінфікуючий засіб повинен підходити як для обробки самої рани, так для дезінфекції її країв, а також для протирання рук того, хто цю рану обробляє.

В якості дезинфікуючого засобу батькам корисно завести у своїй домашній і дорожній аптечці один з наступних препаратів: Мірамістин, Унисепт, Хлоргексидин, Октенисепт, Бактосин, Горостен і тому подібні.

Чи слід закривати рани, садна і подряпини на шкірі дитини?

Одні батьки вважають, що будь-які пошкодження на дитячій шкірі, навіть незначні, краще після обробки закрити пов’язкою або ж пластиром. Щоб туди, до рани, не потрапили шкідливі мікроби. Інші, навпаки, переконані, що саме на відкритому повітрі всілякі ранки, подряпини заживають максимально швидко. За великим рахунком і ті, й інші праві.

Якщо ранку не заклеювати пластиром і не закривати пов’язкою — ушкоджене місце швидше заживе. А якщо, навпаки, закрити або заклеїти — ймовірність попадання в пошкоджену тканину шкідливих мікробів зводиться до мінімуму.

Повторимо алгоритм ваших дій при незначному пошкодженні на шкірі дитини (садна, подряпини, дрібні ранки і проколи, укуси тощо). Отже:

- Поміщаємо пошкоджену ділянку тіла під струмінь проточною (трохи теплої води, гарненько намилюємо, промиваємо разом з милом, а потім ретельно змиваємо мило. Якщо немає під рукою крану із водою — додайте рідке мило в одну з двох пляшок газованої води: спочатку промийте рану з пляшки з милом, потім змийте мильний розчин з другої (чистої) пляшки. Якщо під рукою немає ні води, ні мила — прикрийте рану чистою тканиною або серветкою і прямуйте туди, де і мило і вода є.

- Якщо пошкодження зовсім незначне і кровотечі немає, можна обійтися одним лише мильним промиванням. Але якщо є потреба зупинити кровотечу — скористайтесь 3%-ним розчином перекису водню, яким слід змочити чисту серветку, шматочок бинта або хустку і притиснути до рани. Притиснути і потримати не менше 5 хвилин! (при цьому не заглядаючи кожні 10 секунд під серветку, перевіряючи — зупинилась кров або ще ні.

- Після промивання (і при необхідності — після зупинки кровотечі) обробити садно (подряпину, ранку і т. д.) дезинфікуючим спреєм.

- При бажанні в фіналі обробки можете заклеїти ранку бактерицидним пластиром або накласти суху марлеву пов’язку.

Пам’ятайте: нікому з дітей не вдається уникнути цих дрібних "поранень" від прогулянок на свіжому повітрі або пустощів в будинку — саден, подряпин, маленьких порізів та інших незначних ушкоджень. Як правило, в переважній більшості випадків, всі ці «поранення» достатньо лише гарненько промити з милом і побризкати дезинфікуючим спреєм. Але в деяких ситуаціях навіть крихітна подряпина може принести великі неприємності здоров’ю дитини — тому її вкрай бажано показати лікарю, не втрачаючи при цьому часу. Тепер ви ці ситуації знаєте!

За матеріалами сайту RIZ