Сьогодні ми розповідо що слід давати пити дитині в жаркий літній день і скільки рідини ваш малюк повинен випивати на добу. Хочете запобігти наслідків зневоднення у вашого чада? Тоді читайте далі.

Мало чи багато?

У спекотний літній день ми випиваємо набагато більше рідини, ніж зазвичай. Діти п’ють більше ніж дорослі, так як обмінні процеси в їх організмі йдуть дуже швидко, так само почуття спраги загострюють рухливі ігри і постійна біганина. Скільки рідини має випивати дитина на добу? Норму можна розрахувати наступним чином: 40-50мл на 1кг ваги.

У спекотний літній день дитина може випити в півтора два рази більше норми. Не обмежуйте її в прийомі рідини, організм самостійно регулює її потребу.

Поговоримо про воду.

Найкращий варіант – це дитяча столова вода. Концентрація мінеральних речовин в ній дуже маленька, це полегшить роботу нирок і допоможе підтримати в організмі дитини сольовий баланс. Лікувальну мінеральну воду можна давати малюкові, попередньо порадившись з лікарем.

У літній період краще пити газовану воду, так як вуглекислий газ не дає хвороботворним мікроорганізмам розвиватися в ній. Перед вживанням добре струсіть пляшку і випустіть всі гази, інакше у дитини можуть початися кольки. Так само ви можете налити в склянку мінеральної води і залишити її на 15-20 хвилин.

Солодка газована вода – це святковий напій, а не напій для втамування спраги. До того ж до її складу входить ортофосфорна кислота, вона завдає шкоди емалі дитячих зубів і «вимиває» з організму кальцій. Хімічні ароматизатори, підсолоджувачі, стабілізатори та барвники можуть викликати алергічну реакцію.

Дитині не можна давати пити сиру воду з колодязя, навіть якщо він розташований на території вашої дачної ділянки, і ви впевнені в придатності води для пиття. Кип’ячена вода не дуже смачна, але цю справу можна поправити. Додайте в склянку з водою сік чорної смородини або пару крапель лимонного соку. Намагайтеся не додавати туди цукор.

Все про чай

Якщо ви відправляєтеся в довгу пішу прогулянку, то холодний чай в пляшці не тільки прекрасно втамує спрагу, але і додасть тонус вашому організму. Маленьким дітям чай можна давати з трирічного віку. Чай для дитини має бути не міцним і трішки підсолодженим, можете додати в нього трохи журавлинного чи лимонного соку.

В день дитина може випити всього 2-3 чашки чаю. Увечері краще утриматися від його вживання, так як до складу цього напою входять алкалоїди – теофілін та кофеїн, вони збуджують нервову систему. Зараз для дітей випускають спеціальний чай, до складу якого не входить чайний лист. У ньому містяться інші корисні елементи, наприклад, чай з шипшиною збагатить організм малюка вітаміном С, а чай з м’ятою і яблуком володіє заспокійливим властивістю. Дитячі чаї випускаються тільки в гранульованому вигляді і це дуже зручно: на природі або пляжі залив «заварку» теплою водою з термоса – і напій готовий.

Сік, компот, морс …

На приготування морсу вам доведеться витратити багато часу, зате він відмінно освіжає. Його можна виготовити зі смородини, малини або агрусу, але краще всього вгамує спрагу морс зі сливи, вишні і кизилу. Даний прохолодний напій може викликати у дітей розлад шлунка, так як в нього додається свіжовіджатий сік. Морс можна давати малюкам, які досягли трирічного віку.

Добре вгамують спрагу компоти зі свіжих ягід, намагайтеся не класти в них велику кількість цукру. Сік рекомендується давати дитині натщесерце або в перервах між прийомами їжі, свіжовіджатий сік можна трохи розбавити водою. Якщо ви віддаєте перевагу купувати соки у магазині, то про норми їх вживання написано на упаковці.

Важливо: Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання нирок або серця, то питний режим необхідно узгодити з лікуючим лікарем.

Через сильну спеку у малюків може трапитися зневоднення організму. Симптоми зневоднення: млявість, слабкість і запаморочення. Якщо таке трапилося, то дитину необхідно напувати водою кожні 5-10 хвилин, даючи йому по кілька ковтків соку, теплої води або морсу.

Ознаки сильного зневоднення: пересохлий рот і губи, сонливість, млявість, рідкісне сечовипускання , запалі очі, сеча темного кольору. Якщо ви спостерігаєте ці симптоми у вашого малюка, його необхідно терміново доставити до лікарні.