Як правильно бігати, щоб схуднути — таким питанням задаються вдумливі люди, які розуміють, що не можна просто вийти з під’їзду і почати нарізати кола по району. Біг з метою схуднення володіє своїми специфічними особливостями. Тому як бігати та худнути, - читайте далі.

У першу чергу, обов’язково розминайтеся перед тим, як побігти. Щоб організм ефективно спалював калорії під час бігу його необхідно спочатку «запустити». Роль такого стартера і виконує розминка. 10-15 хвилин вправ розминок і вже можна бігти вперед до схуднення.

Якщо ж стартанути відразу без розминки, то все ті ж 10-15 перших хвилин підуть на розігрів організму, а значить, ефективність ваших занять бігом буде знижена. Якщо ви хочете схуднути під час бігу, то правильно буде починати заняття натщесерце, перед сніданком, а в другій половині дня, або за годину до вечері, або через дві години після їжі.



pic

Фахівці-дієтологи, а також персональні тренери рекомендують заняття бігом в будь-які з трьох часових проміжків дня:

1. з пів на сьому до пів на восьму ранку;

2. з одинадцяти до дванадцяти дня;

3. з чотирьох до шести вечора.

Саме в цей час м’язи перебувають в максимальному тонусі і вкрай ефективно реагують на фізичні навантаження.

Бігти треба легко і в нешвидкому темпі. Для бігу не знадобляться спортивні зали, бігати починати треба на свіжому повітрі по стадіону або парку, але не по асфальту і не поруч з трасою, щоб не дихати вихлопними газами.

Вам доведеться проявити і завзятість, і волю, адже щоб здійснювати пробіжку вранці, треба вставати хоча б на годину раніше, і, звичайно ж, обов'язково перебороти всі шкідливі звички.



pic

З незвички в литкових м'язах буде відчуватися біль, можуть з'явитися мозолі або потертості. але не кидайте заняття бігом - через пару днів все прийде в норму. Зникнення м'язових болів свідчить про те, що ви пристосувалися до навантажень. Дихати потрібно через ніс і рот одночасно, так як потреба організму в кисні зростає і одним носовим диханням не обійтися.

Після бігу потрібно походити, поки не відновиться пульс. Біг доступний усім, він не тільки спалює зайвий жир, але і тренує серце, зміцнює м'язи, підвищує імунітет. Щоб біг приносив відчутну користь - бігати треба систематично.

Цікаво, що фахівці радять бігати по 40 хвилин кожен день для ефективного схуднення. Але думки на рахунок цього різні. Найбільш популярною сьогодні є п'ятиденна схема. Це схема для тих, хто хоче швидко скинути вагу. Підійде вона також і для тих, хто просто хоче підтримувати відмінну фізичну форму.



pic

1. Понеділок. День починається з невеликої розминки. Вам потрібна пряма доріжка (наприклад, у парку, у сквері або в будь-якому зручному місці). Протягом 10 хвилин потрібно просто пробігтися. На другому етапі потрібно бігти в середньому темпі 20 хвилин. А потім знову 10 хвилин треба просто ходити і розтягувати м'язи. Якщо ви раніше не бігали, то можна іноді змінювати біг на крок.

2. Вівторок. Знову біжимо 10 хвилин. Потім періодично повторюйте 3 хвилини бігу і 2 хвилини ходьби. Після чотирьох циклів такої вправи знову потрібно пробігтися 10 хвилин. Цей біг повинен поступово перейти в крок.

3. Середовище. Починаємо з розминки (10 хвилин), біг (10 хвилин), швидка ходьба (10 хвилин) і знову розминка (10 хвилин).

4. Четвер. Розминка (10 хвилин), біг (5 хвилин), крок (5 хвилин), швидка ходьба (10 хвилин), завершальна розминка (10 хвилин).

5. П'ятниця. Розминка (10 хвилин), середній біг (15 хвилин), ходьба (15 хвилин), остання розминка (10 хвилин).

Якщо Ви будете дотримуватися цього графіка, то насолодитися результатом, ви зможете вже через чотири тижні.