Навчальний рік закінчується, а дитина приходить зі школи додому і доводить до відома батьків, що потрібно здати кошти на ремонт класу, а ще на книжки, квіти, швабри та інше.

Сидячи вдома, починаєш рахувати сімейний бюджет, і задумуватись, у чому б собі відмовити, аби здати ці гроші, які б здавалося просто необхідні.

Освітня діяльність в Україні підвідомча Закону України «Про освіту», який також буде корисно вам прочитати. І в ст. 61 цього закону чітко прописано, що фінансування державних навчальних закладів та установ, організацій, підприємств системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, коштів галузей народного господарства, державних підприємств і організацій, а також додаткових джерел фінансування.

Тож, чітко бачимо, що усі вище перераховані затрати, які вам пропонують оплатити, повинні та фінансуються державним бюджетом нашої країни.

Однак, нижче в цій же статті, ви прочитаєте, що додатковими джерелами фінансування шкільних та інших освітніх закладів є добровільні грошові внески, матеріальні цінності, одержані від підприємств, установ, організацій, окремих громадян.

Тож, якщо ви та ваша дитина зіткнулися із тим, що у школі з вас вимагають так звані «добровільні» внески, то у такому разі вам слід звернутися до прокуратури міста із відповідною заявою, де вказати усі обставини справи.