Якщо ваші діти досі не можуть звикнути до шкільного режиму дня, і ранішні підйоми для них справжня трагедія, тоді дізнайтесь кілька прийомів, які допоможуть організувати розпорядок вашої дитини і завжди залишатись бадьорим та здоровим.

Найваажливіші складові:

1. Шкільні заняття;

2. Додатковий заняття в гуртках і секціях;

3. Час на виконання домашніх завдань;

4. Регулярні прийоми їжі;

5. Прогулянки та ігри на свіжому повітрі;

6. Дозвілля;

7. Повноцінний сон.

Якщо щось з перерахованого не вписується в графік - не соромтеся скорочувати час, який дитина витрачає на комп'ютерні ігри та перегляд телевізора. Якщо ви бачите, що дитина багато часу проводить, вбиваючи монстрів або ганяючи на треку, запропонуйте їй альтернативні, більш корисні для розвитку і для здоров'я види дозвілля (спорт, творчість). Деякі діти будуть раді виконувати доручення по будинку, відчуваючи свою важливість і зону відповідальності. Головне - зацікавити.

Складіть оптимальні маршрути дитини в школу і на додаткові заняття (можна відвести пішки, під'їхати на громадському транспорті, відвезти на машині), щоб на дорогу витрачати якомога менше часу. Обов'язково врахуйте індивідуальні особливості дитини. Якщо дитина є повільною - дайте їй більше часу на збори. Якщо вона збирається за 5 хвилин - вона може довше поспати перед школою, і т.д. Першокласнику потрібно виділити 1-1,5 години на денний сон, а старшокласнику потрібно більше часу на виконання домашнього завдання.

Графік школяра можна скласти у вигляді таблиці: перша графа - час (беріть з запасом в +/- 5 хвилин), друга - заняття, третя - коментарі та позначки. Якщо щось не влаштовує в графіку - завжди можна внести зміни і підкоригувати з урахуванням ваших спостережень і побажань дитини.

Школяр молодших класів повинен спати 9-10 годин на день. Щоб дитина краще засинала - закінчуйте комп'ютерні ігри або перегляд телевізора не менш, ніж за годину до сну. Обов'язково хваліть її перед сном за всі її досягнення (навіть найменші) протягом дня, за все нове, що вона засвоїла, так ви допоможете їй розслабитися і заспокоїтися після насиченого дня. Будьте уважні до вашого чада і при необхідності коректуйте графік школяра, а також звертайтеся за порадою до вчителів, шкільних психологів, педіатрів.