Родина має бути готовою до того, що воїн повертається із зони бойових дій дещо іншою людиною.

Наша країна зіштовхнулася з реальністю війни, яка назавжди змінює життя всіх, хто брав у ній участь. Досить часто бійці із зони АТО «привозять передову» додому. У них можуть з’являтися жахіття, ненависть до оточуючих, страх від звичайного шуму тощо. Воїнам, які тривалий час виконували бойові завдання в зоні проведення антитерористичної операції, необхідна адаптація, а інколи й заново пристосовуватися до мирного життя.

Для когось цей період проходить швидко й безболісно, для інших — складно і навіть драматично… Відома приказка, що час лікує, у випадку з війною може не спрацювати. Необхідно своєчасно звертатися до кваліфікованих лікарів-психологів. На жаль, у нашій державі суспільство не звикло звертатися до таких лікарів, хоча в Україні є чимало спеціалізованих центрів, які безкоштовно надають психологічну допомогу.

Намагайтеся якомога докладніше вивчити питання бойових психічних травм, зокрема посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), тривоги, депресії, алкогольної та/або наркотичної залежності. Знання цих наслідків дозволяє глибше зрозуміти стан близької людини. Що краще ви в них будете орієнтуватися, то успішніше ви та ваша родина зможете з цим упоратися.

Запропонуйте піти до лікаря разом. Ви можете допомогти контролювати прийом ліків і хід лікування, а також просто будете поруч, щоб вчасно підтримати. Скажіть близькій людині, що готові слухати і зрозумієте, якщо йому поки не хочеться розмовляти на цю тему.

Плануйте спільні справи для всієї родини, наприклад, вечерю або похід у кіно. Прогуляйтеся, влаштуйте поїздку на велосипедах або оберіть інший активний вид відпочинку разом. Фізичні навантаження мають велике значення для здоров’я і допомагають прояснити думки.

Заохочуйте спілкування в родині та з близькими друзями. Наявність такої мережі підтримки допоможе члену вашої родини подолати період складних змін та важкі часи.

За інформацією Ассоциация участников боевых действий и участников АТО