Щоб відволіктися від нескінченних турбот, домашнього шуму та гаму, багато батьків проводять час дивлячись в екран смартфону. Однак дослідження показує, що надмірне захоплення батьків мобільними пристроями не кращим чином позначається на дітях

Педіатр Дженні Радескі, науковий співробітник Бостонського медичного центру (США, консультує батьків з проблем розвитку та поведінки дітей. Її давно цікавило, як смартфони, що вже стали всюдисущими, впливають на якість спілкування дітей з батьками. Наприклад, деякі попередні дослідження показали, що телевізор, який працює "фоном", навіть якщо дитина його не дивиться, негативно впливає на її творчі здібності та увагу.

Щоб більше дізнатися про вплив мобільних пристроїв на якість сімейного спілкування, Дженні Радескі та її колеги вирішили (не афішуючи цього) поспостерігати за сім'ями з дітьми, які прийшли пообідати в ресторанах швидкого харчування в Бостоні. В цілому вони провели спостереження за 55 родинами. У більшості випадків в ресторані був присутній один дорослий з одним або трьома дітьми шкільного віку. Обід тривав від 10 до 40 хвилин. При цьому в 40 з 55 сімей дорослі користувалися мобільними пристроями.

Спостереження наочно продемонстрували, що багато батьків були настільки занурені в свій телефон або планшет, що не хотіли навіть бачити і чути власних дітей. У деяких випадках діти намагалися в буквальному сенсі відвести обличчя матері від електронного пристрою, але це їм не вдавалося. Деякі батьки роздратовано відмахувалися від дітей, відсувалися від них або зупиняли будь-яким доступним чином.

Дженні Радескі підкреслює, що для розвитку дітей вкрай важливо живе спілкування, форма "обличчям до обличя". Таким чином вони вчать мову, вчаться розуміти і регулювати власні емоції. Спостерігаючи за дорослим, дитина вчиться вести бесіду, розрізняти міміку людей, реагувати на неї. "Коли живого спілкування дітям бракує, виходить, що важливі етапи розвитку вислизають, залишаються непройденими", - підкреслює педіатр. Крім того, діти не повинні відчувати, що їм доводиться конкурувати з електронними пристроями за увагу батьків.