Писанкарство - давнє мистецтво поширене у багатьох народів світу. Століттями люди вигадували нові образи, визерунки та форми подачі святкових яєць. Напередодні Великодня "Голос свободи" зібрав декілька прикладів втілення фантазій митців.



pic

1. Підкована писанка. Дивовижні оздоблення на яйцях виготовляє угорський художник Дьюла Ласло. Він прикрашає пасхальні яйця підковами. У давнину таке декорування було широко поширене у Східній Європі. Таким ремеслом зазвичай займалися сільські ковалі. Тепер ця традиція майже зникла.



pic

2. Ткана писанка. У Львові створили унікальну триметрову ткану писанку «Українська берегиня». Працювали над нею понад 30 вихованців та вчителів Дитячої школи народних мистецтв. Складається ткана писанка з восьми окремих фрагментів, виконаних у різних текстильних техніках, для ткання були використані вовна та льон. У композиції використано писанкові мотиви усіх регіонів України: Богиня – Берегиня, «Дерево життя» - символ розвитку роду та благополуччя, риби – давній символ християнства, символи сонця. Творці писанки заклали в неї побажання добра, щастя, миру та єдності.



pic

3. 500-річна писанка. 2013-го року львівські археологи виявили в центрі міста писанку, яка датується XV-XVI ст.ст. За словами археолога Остапа Лазурка, раніше місцевим ученим не вдавалося знайти такі стародавні писанки на шкаралупі. Вона була знайдена на глибині 5,5 м. «Ця писанка зроблена на шкаралупі, імовірно, гусячого яйця. І вона дуже добре збереглася — приблизно на 80-90 %, — розповів він.



pic

4. Найстаріша писанка. У вересні 2013-го року під час розкопок на березі Хрінницького водосховища було знайдено глиняну писанку-брязкальце, виготовлену 950 років тому.



pic

5. Спортивна писанка. «Олімпійська писанка»-2015 була розмальована на Театральній площі Чернівців. До проекту долучилися олімпійці, відомі особистості і просто охочі стати учасниками унікального дійства. Серед олімпійців найбільше малювали учасниці Олімпіади-2012 лучниці Лідія Січенікова та Тетяна Дорохова, учасник Олімпіади-2012 бігун Микола Лабовський, учасниця Паралімпійських ігор-2000 Олена Скубак і, триразовий олімпієць Іван Гешко.



pic

6. Вишивана писанка. Богдан Ковальчин створив унікальний вид мистецтва – вишита писанка. Деякі твори мистецтва Богдана знаходяться в приватних колекціях і не тільки в Україні.



pic

7. Монета-писанка. Королівський канадський монетний двір випустив кольорову монету у формі української писанки.



pic

8. Найбільша у світі писанка. У канадському місті Веґревілі, провінції Альберта, велику частину населення якого становлять канадські українці, за проектом художника Павла Цимбалюка створено дванадцятиметровий пам'ятник українській писанці, що за розміром дорівнює триповерховому будинкові. Пасхальне яйце з алюмінію створене в 1974 році.



pic

9. Найбільший музей-писанку збудовано в місті Коломия. Це єдиний у світі музей писанкового розпису. Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі писанкового яйця стала візиткою Коломиї. Музей володіє колекцією писанок представлених з переважної більшості областей України, а також з Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції, та Індії.



pic

10. Шоколадна писанка. Відомий не лише в Україні, а й за її межами, шоколатьє Валентин Штефаньо створив писанку з 20 кг шоколаду (17 кг чорного і 3 кг білого шоколаду)висотою близько 1 м. "Тут зображені сакури – своєрідна алегорія з вибухом хороших емоцій, настрою. Надворі весна, все розцвітає, тому кожен нехай придумає під нею свою історію", - каже кондитер.

Залишається додати: наші діди-прадіди вважали, що Писанка — це символ Сонця, життя й безсмертя, любові й краси, весняного відродження, добра й щастя.

Джерело: holos.fm