Коли варто задуматися про виправлення прикусу у дитини? За якими ознаками зрозуміти, що ортодонт гідний довіри? І чи правда, що сучасні брекети абсолютно непомітні? Відповіді на ці питання ви знайдете у статті.

1. В якому віці батькам потрібно хвилюватися про те, чи достатньо рівні у дитини зуби? Чи варто починати випрямляти зуби, коли ще не всі корінні виросли?

Варто пройти першу консультацію у лікаря-ортодонта вже в трирічному віці, коли сформований тимчасовий (молочний) прикус. На даному етапі можна виявити передумови до подальших патологій прикусу. Корекція прикусу в ранньому віці може запобігти більш складній і багатогранній аномалії прикусу. Наступні профілактичні візити до ортодонта можна здійснювати раз на 2 роки.

2. Скільки в середньому дитині потрібно ходити в брекетах? На весь період ставиться одна система чи в процесі потрібно щось міняти?

Якщо ми говоримо про тривалість лікування підлітків брекет-системами, то терміни лікування в середньому варіюються від півроку до двох з половиною років. Як правило, лікування проводиться на одній брекет-системі, але іноді можливі додаткові механізми у вигляді різних ортодонтичних апаратів. Наприклад, це може бути система брекетів в поєднанні з розширювачем піднебіння або спеціальними пружинами, стимулюючими зростання нижньої щелепи. 3. Багато дітей (і навіть батьки) упевнені, що виправлення зубів - це довго, незручно, некрасиво і навіть боляче. Які є нові розробки, які можуть полегшити процес?

Однозначно, чим більш професійний ваш ортодонт, тим зручніше і коротше пройде лікування. Що стосується естетичної сторони справи, то тут нам на допомогу приходять лінгвальні (внутрішні) брекети, вони фіксовані на внутрішній стороні зубів, з ними набагато нижча ймовірність утворення карієсу емалі і простіша гігієна порожнини рота. Максимальний дискомфорт пацієнтів пов'язаний з болем при пережовуванні твердої їжі в перші 2-3 тижні після початку лікування. Але такі відчуття легко переносяться і не впливають на психологічний комфорт.

4. Чи правда, що зараз є системи, які практично непомітні?

Дійсно, на сьогоднішній день ортодонтія володіє такою потужною зброєю, як лінгвальні (внутрішні) брекети. По-перше, це єдина система, яку справді не помітно, адже навіть прозорі капи видно на зубах. Лінгвальні системи доведено передбачувані в плані реалізації відмінного результату лікування, вони на 70% менше викликають карієс або плями на емалі, ніж видимі брекети, вони зручніші в плані гігієни порожнини рота і виготовляються індивідуально.

5. За якими критеріями потрібно вибирати ортодонта, на що потрібно звертати увагу при виборі?

При виборі ортодонта рекомендуємо звернути увагу на те, наскільки ретельно лікар проводить діагностику і планує лікування. Важливо також розуміти, чи підходите ви один одному на особистістному рівні, адже вам доведеться зустрічатися з ним досить часто. Так само я б оцінила обізнаність лікаря про останні наукові видання, чи фотографує вас лікар на етапах лікування, і якщо ні, то дізнайтеся, яким чином здійснюватиметься аналіз ваших лікувальних процесів.