Гіперлордоз - посилення вираженості фізіологічного лордозу хребетного стовпа (поперековий і шийний відділ). Він формується в результаті слабкості м'язового каркаса спини, дефектів кісткової структури, ураження суглобів нижніх кінцівок і безлічі інших чинників.

Вигини хребта формуються в процесі росту організму і запрограмовані генетично. Підтвердженням данного факту є те, що дитина народжується з прямим хребтом, а перші фізіологічні викривлення спостерігаються лише до року.

Коли малюк вчиться ходити, починають формуватися грудний кіфоз, поперековий і шийний лордози. Гіперлордоз характеризується надмірною увігнутістю фізіологічного викривлення. Якщо при патології виконати рентгенографію хребетного стовпа в бічній проекції, кут лордозу буде більше 45 градусів (у нормі 20-40 градусів).

У немовлят гіперлордоз хребта з'являється на тлі рахіту. Дитячий аналог виникає внаслідок неправильного сидіння, викривленої постави, плоскостопості. Лікування поперекового гіперлордозу слід починати з усунення основної причини захворювання. Для цієї мети лікарі проводять повноцінне дослідження хребетного стовпа із застосуванням таких методів: - Рентгенографія в прямій і бічній проекції; - Комп'ютерна та магнітно -резонансна томографія; - Спонділометрія (вимірювання величини кута увігнутості або опуклості спеціальними інструментами); - Електроміографія (оцінка сили і функціональності м'язової тканини.

Важливо нормалізувати спосіб життя, навчитися тримати поставу, правильно сидіти, стояти, працювати, відпочивати і харчуватися.

Якщо протягом дня ви багато часу сидите, не навантажуйте поперековий відділ. Для цього спирайтеся хребтом на спинку стільця. Коли стоїте, розподіляйте вагу рівномірно на дві ноги. У такій позиції не «навантажуються» м'язи і зв'язки, а вага тіла рівномірно розподіляється на хребет і суглоби нижніх кінцівок. Якщо робота пов'язана з перенесенням важких речей, не робіть ривкових рухів.

Відпочивайте якомога частіше. Нічний сон має тривати не менше 8 годин. Раціон харчування здорової людини складається з збалансованого вмісту білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мінералів і води.

Регулярно займайтеся зарядкою, лікувальною фізкультурою та плаванням.