«Нічого не встигаю» – цю фразу ми постійно чуємо, або ж говоримо самі. Нестача часу – проблема 21 століття, від якої зникає бажання що-небудь робити. Є вихід: зайнятися тайм-менеджментом або по-простому – навчитися планувати свій час так, аби він працював на вас.

Тайм-менеджмент – це здатність ефективно управляти своїм особистим часом. Вміння відрізнити нагальні справи від другорядних допоможе Вам не розгубитися в шаленому ритмі дня.

А щоб розвинути в собі звичку саморганізовуватися, потрібно знати основні правила тайм-менеджменту:

1. Робота в певні години. У кожної людини є свої особисті біоритми. Якщо певний час прослідкувати за своїм організмом, то можна визначити той час, на який припадає пік активності. Саме в цей час потрібно братися за роботу. Таким чином, можна встигнути зробити багато запланованих речей за короткий проміжок часу.

2. Розстановка пріоритетів. Важливий крок у тайм-менеджменті – це правильно розставити пріоритети в справах за ступенем терміновості і значущості.

3. Фільтрація інформації. Фільтрувати інформацію потрібно для того, щоб не перевантажувати свій мозок зайвим. Для цього потрібно навчитися «сканувати» текст поглядом, вибираючи тільки те, що справді Вам потрібно.

4. Автоматизація рутинної роботи. Якщо у Вас є така робота, яку Ви змушені робити постійно і саме вона займає багато часу, то краще знайти спосіб, як цю роботу автоматизувати. Наприклад, якщо Вам потрібно постійно перевіряти свою пошту, то краще за все поставити програмку, яка буде нагадувати про прихід нових листів на Ваш e-mail.

5. Концентрація на одному завданні. Якщо Ви виконуєте відразу багато справ, то Ваша продуктивність падає. Візьміть собі за правило не приступати до нової задачі, якщо ще не закінчили попередню.

6. Спочатку найважче. Як показує практика, спочатку краще взятися за найскладніші справи. Адже якщо відкладати на потім, Ви ризикуєте їх ніколи не виконати.

7. Працюйте в офісі. Вдома є безліч речей, які Вас відволікатимуть.

8. Плануйте справи заздалегідь. Якщо Ви спочатку витратите 10% часу на планування справ до початку роботи, це заощадить 90% часу в період реалізації справ. Починати необхідно від більшого до меншого, переходити від довгострокових справ до короткострокових. А найскладніше завдання простіше розподілити на кілька дрібних.

9. Навчіться відмовляти. Якщо якісь справи або люди не входять у Ваш розпорядок, краще їм відразу сказати «Ні».

10. Чистий стіл. Упорядковані речі на столі – це можливість знайти все, що потрібно набагато швидше, ніж в умовах хаосу.

11. Немає поспіху в роботі. Коли ви почали займатися своїми справами, то краще не поспішати і робити все спокійно. Інакше поспіх призведе до помилок і забере у Вас час на їх усунення.

12. Візьміть вихідний. Найкраще працює той, хто вміє відпочивати. Якщо Ви відчуваєте утому, беріть вихідний.