У фітнес-клубах та спортзалах можна не лише набути омріяну фігуру, але й дуже неприємні і навіть небезпечні болячки. Дослідження, проведені порталом FitRated.com, демонтрують доволі тривожну статистику.

Наприклад, на велотренажері живуть у мирі та злагоді1 333 418 колонієутворюючих одиниць (КУО). Для порівняння: на пластиковому підносі у громадській їдальні їх у 39 разів менше. Приблизно стільки ж бактерій - 1 333 432 КУО — чатують на тебе на біговій доріжці. Але найбрудніша вага: на ній у 362 рази більше мікробів, ніж на сидінні унітазу - 1 158 381 проти 3200 КУО. Крім того, 70% цих бактерій хвороботворні. Звісно, навряд чи там знайдуться холера чи сибірська виразка, але наступні сім — дуже навіть імовірно.

1. Вірус папіломи людини

Папіломовірус- найпоширеніша хвороба, що передається статевим шляхом. Однак, отримати її можна не лише через секс. Зазвичай у хворого з'являються специфічні бородавки (кондиломи) у не найкращих для цього місцях: на статевих органах, ступнях і навіть у горлі. Якщо вчасно не виявити і не лікувати, може призвести навіть до раку. Втім, лікуються лише зовнішні прояви. Сам вірус оселяється в організмі назавжди. Підчепити таку заразу найімовірніше у роздягальні чи в душі, якщо ходити босоніж.

2. Клебсієла

Ця бактерія мешкає у кишківнику і випорожненнях людини. Може викликати цілу низку хвороб сечовивідних шляхів, пневмонію і менінгіт.

“Гніздиться” найчастіше на тренувальних килимках, тренажерах, гантелях. Підчепити можна під час контакту із зараженою поверхнею. Клебсієла доволі стійка, однак піддається лікуванню антибіотиками.

3. Колі-інфекція

Бактерія E. Coli живе в організмі і людей, і тварин. Може викликати нудоту, рвоту, пронос, пневмонію. Передається із зараженою їжею, але можна підхопити і з забрудненої поверхні.

4. Золотистий стафілокок

Бактерія, що викликає шкірні інфекції. Зазвичай стафілококова інфекція проявляється у висипаннях, прищах, почервоніннях. Якщо не лікувати — переростає у сепсис чи менінгіт. Підчепити можна контактним способом: через рушники чи тренажери.

5. Кандидоз

Кандида — найпопулярніший грибок, що може викликати широкий спектр захворювань — від мікозу до стригучого лишая. Як і будь-який гриб, любить теплі вологі місцевості: басейни, сауни, роздягальні і душеві кабіни. Лікується протигрибковими засобами.

6. Стрептокок

Це близько 20 видів бактерій, котрі викликають ураження верхніх дихальних шляхів. Поширюються повітряно-крапельним шляхом, заразитися можна через тренажери, рушники, дверні ручки, пляшки з питною водою. Симптоми захворювання — від легкого болю в горлі до пневмонії. Також стрептокок викликає шкірні захворювання. На щастя, усі стрептококові інфекції добре піддаються лікуванню.

7. Грип

Ну, про нього написано-розказано чимало. Навряд чи варто вкотре нагадувати про особливості і симптоми. Звісно, закрите приміщення з великою кількістю людей — чудове середовище для цього вірусу. На щастя, грип лікується. Важливо вчасно його виявити і не відкладати, адже ускладнення можуть бути летальними.

З огляду на вищевикладене, дотримуйся елементарних правил гігієни у спортзалі чи фітнес-клубі (як і в кожному іншому місці). Не ходи босоніж, мий руки і додатково обробляй антисептиком, не пий із чужого посуду, навіть якщо дуже хочеться і утримайся від відвідин закладу в розпал епідемії грипу.