Правда боротимуться тепер не з людьми, а зі сміттям. Міський голова Рівного Володимир Хомко приймав делегацію іноземців, які готові звести на міському сміттєзвалищі завод з переробки сміття та виробництва альтернативного палива. Плани грандіозні - інвестиції іноземні - усе, аби наблизити життя рівнян до європейського рівня.

Німці інвестують у рівненське сміття 14 мільйонів євро. За задумом іноземних бізнесменів побутові відходи збиратиме одна фірма, перероблятиме - інша, а вже альтернативне паливо - отримане зі сміття - використовуватиме здолбунівський цементний завод. Цей ексклюзивний проект припав до душі не лише меру Рівного, а й Міністру житлово-комунального господарства країни.

Адже будівництво високотехнологічного заводу - це альтернатива збитковим державним підприємствам, які збирають сміття. Якщо плани іноземців реалізуються - у Рівному з'являться баки для роздільного збору побутових відходів, а на міському сміттєзвалищі - завод для їхньої переробки. Звісно інвестори розуміють - за день привчити рівнян до сортування сміття неможливо, тож обрали партнерів, які полегшать цей процес.

І що найменше 80 відсотків сміття переробляти на паливо. Працювати на цьому продукті згодився здолбунівський цементний завод. Усі чотири сторони вже підписали заяву про наміри. Але попереду ще громадські слухання щодо цього, розгляд питання на міській сесії, екологічна експертиза та безліч ще поки не вирішених питань. Якщо усі інстанції дадуть добро - уже за рік окраїну Рівного почнуть звільняти від багатотонних покладів сміття.