Тести, співбесіди, психологічні задачі - через них має пройти чи не кожен майбутній першокласник. Імпровізований іспит складають не лише в спепціалізовних, а й звичайних школах. Щоправда, в останніх вимоги до малечі не такі високі - діляться досвідом батьки. Утім, освітяни заспокоюють - не взяти до школи вашу дитину просто не мають права.

Понад 60 відсотків інформації діти отримують у віці до шести років- кажуть психологи. Ще за довго до школи малюки мимоволі знайомляться з основами фізики , хімії. та біології - знають, що таке таблиця Менделєєва, як утворюється грім і блискавка, і чому тане сніжка. Тож, коли приходить пора іти до школи, особливих знань від шестирічок не вимагають. Однак запевняють психологи , діти надзвичайно ерудовані та розвинуті - знають державну символіку, розповідають про себе та батьків, та головне мають гнучке мислення.

Наталія Кравчук каже цьогоріч до першого класу у НВК №12 прийде 190 учнів. Жодному з претендентів у першачки не відмовили. Психолог демонструє і основні фізичні показники готовності - правою рукою над головою дістати ліве вухо, якщо ж дитина втратила хоча б один молочний зуб - до школи вона також готова. Натомість зовсім інші види тестування застосовюють у спеціалізованих школах, та ліцеях - наголошують освітяни.

Аби стати учнем спеціалізованної школи № 15 дітям таки довелося долати конкурс. Із 135 охочих до школи відібрали 90. Однак тут кажуть, батьки точно, чому віддають своїх дітей саме до цього закладу.

В результаті обирають найкращих, з найвищим балом - 30. Місцеві освітяни одностайні - майже усі першачки вміють читати, хоча й по різному, та вчити писати їх, батькам не рекомендують. Встигнуть вдосконгалти цю майтерність вже за шкільною партою.