Центр медико-соціальної реабілітації для дітей з органічними ураженнями нервової системи переїжджає з дитячої обласної лікарні. Саме така новина обурила чимало батьків особливих діток, лікарів центру та громадських активістів. Перспектива доїзду до Рівненського спеціалізованого будинку дитини на іншому кінці міста багатьох не влаштовує, проте є і такі котрі навідріз відмовляються від перебування центру в обласній. Де ж врешті-решт особливі діти отримуватимуть кваліфіковану допомогу - дивіться далі.

Аби не обговорювати кулуарно, вирішили зібрати всіх разом - громадські активісти, представники управління охорони здоров'я, батьки особливих діток та керівництво обох закладів - усі намагаються відстояти власну позицію, та довести її доцільність. На базі Рівне нського спеціалізованого будинку дитини відділення реабілітації було створене у 2011 році. Згідно з минулорічним розпорядженням Президента України, відповідні заклади повинні бути реформованими або ж на їх базі створені заклади іншого типу. Саме тому до них неодноразово зверталися громадські активісти з тим, аби тут утворити центр реабілітації.

Питання об'єднання в єдине ціле на базі будинку дитини - викликало резонанс. На противагу 5-ти рокам роботи, медичній реабілітації, адаптації та навчанню дітей - центр в дитячій обласній дає свої 12-ть, розташування поруч із лікарнею, більший віковий проміжок для діток - на реабілітації перебувають від 1 місяця і аж до 18 років. В той час, коли в будинку дитини поки лишень до 6-ти.

Однією із переваг перенесення центру - є можливість розширення онкогематологічного відділення. Там мами з дітками проживають подекуди впродовж року та тісняться у невеликих палатах, а даний переїзд суттєво допоможе.

Думки батьків особливих діток також різняться, і вони категоричні у своїх твердженнях. Одні за перебування в обласній лікарні:

Інші тільки за будинок дитини:

Поки ситуація із центром "зависла" у повітрі, адже за словами заступника начальника обласного управління охорони здоров'я Ігора Добровольського - наразі доцільності переїзду він не бачить. Проте додає: до 10 травня цього року експерти повинні напрацювати нормативні документи - фактично концепцію майбутньої роботи будинку дитини. Якщо ці напрацювання дозволять сформувати заклад нового типу, каже медик, їх підтримають і на рівні області. Олена Демчук, Володимир Захаров