Міцність і довговічність - основні критерії вибору матеріалу для раковини, але забувати про дизайн теж не варто. Розповідаємо про плюси і мінуси класичних і не зовсім стандартних матеріалів для умивальника.

1. Скло

Раковина зі скла відмінно поєднується з хромованою сантехнікою. Крім того, можна зробити скло матовим, кольоровим або додати орнамент. А такі способи виготовлення, як плавлення і видування, відповідають за дизайн: раковина у вигляді бутона квітки, мозаїчної чаші або нахиленою півсфери - чому ні?

Плюси: гарний дизайн і менша вага в порівнянні з керамічними умивальниками. Скляна раковина не боїться забруднень фарбувальними рідинами (наприклад, не страшно пролити червоне вино, каву, йод).

Мінуси: на скляній поверхні умивальника розводи помітніше, ніж на кераміці - доглядати за такою раковиною потрібно ретельно. Ще один пункт не на користь скла - висока вартість.

pic

2. Кераміка

Кераміка буває двох видів - фаянс і фарфор. Ви навряд чи знайдете 10 відмінностей між ними, але в процесі експлуатації помітите, що клопоту з миттям раковини з фаянсу у вас додасться. Крім того, фаянс - матеріал пористий, тому такий умивальник слід покрити шаром глазурі - він прослужить в два рази довше.

У порцеляни, на відміну від фаянсу, менш пориста структура - він більш стійкий до механічних пошкоджень. Ще такий матеріал підкорює своєю білизною. Але на жаль, коштувати він буде дорожче.

Плюси: гарний дизайн плюс бездоганний білий колір; стійкість матеріалу до високих температур і будь-яким, навіть абразивним, миючих засобів.

Мінуси: крихкість (поступається в цьому раковин, наприклад, з металу); через пошкодження верхнього шару глазурі можуть з'явитися міні-тріщини.

pic

3. Натуральний камінь

Мармур, граніт і онікс - природні камені, які вибирають найчастіше для раковини у ванній. Але будьте обережні: мармур більш пористий в порівнянні з гранітом, а значить, може увібрати фарбувальну рідину, якщо ви її ненароком проллєте.

Плюси: поверхня, створена самою природою, виглядає дуже ефектно. Відзначимо і довговічність матеріалу, його стійкість до механічних, температурних впливів.
Мінуси: велика вага - таку раковину важко піднімати на поверх і монтувати. І незважаючи на свою міцність, камінь не застрахований від появи тріщин. А відреставрувати поверхню буде проблематично.

pic

4. Штучний камінь

Раковина зі штучного каменю - оптимальний варіант для людей, яким подобається натуральний камінь, але фінанси обмежені. Така альтернатива матиме меншу вагу і більш низьку вартість.

Плюси: штучний камінь довговічний і має широку кольорову гаму. А ще він дуже міцний і потрібно постаратися, щоб його пошкодити. Але якщо з'явилися дрібні подряпини, раковину легко відреставрувати. Крім того, він простий в монтажі та догляді.

Мінуси: висока ціна, в порівнянні з фаянсом або металом.

pic

5. Метал

Найпопулярніший варіант - раковина з нержавіючої сталі; також є варіанти з міді, бронзи, латуні і чавуну. Зовні нержавіюча сталь прекрасно поєднується з сантехнікою з хрому.

Плюси: доступна ціна і довговічність. Крім того, немає небезпеки розколоти поверхню раковини при монтажі і транспортуванні.

Мінуси: металева поверхня, особливо глянцева, вимагає ретельного догляду: на ній особливо видно подряпини, відбитки пальців.

pic 6. Дерево

Дерев'яну раковину нечасто можна зустріти в ванних кімнатах - коштує вона недешево, плюс - вимагає ретельного догляду. Важливу роль відіграє і правильний вибір породи дерева. Наприклад, дуб і модрина - самі вологостійкі. Любителям екзотики в цьому сенсі підійде бамбук.

Плюси: приваблива фактура натурального дерева. Немає небезпеки розколоти умивальник при транспортуванні або монтажі, до того ж, важить він трохи.

Мінуси: висока ціна. Ще слід врахувати, що вологозахисний шар на поверхні раковини з часом може стиратися або пошкоджуватися. Тоді буде потрібно реставрація.

pic

7. Пластик

Умивальники з пластика на українському ринку практично не представлені. Але є моделі іноземних виробників: наприклад, італійська компанія Agape пропонує умивальники з ПВХ різних кольорів і оригінальної форми.

Плюси: невелика вага. Широка палітра кольорів порадує шанувальників яскравого дизайну. А простота установки і невисока вартість всім припадуть до смаку.

Мінуси: пластикова раковина може не витримати різких перепадів температур, агресивних миючих засобів і високе механічне навантаження.

pic