Підв´язка на ногу з´явилася багато років тому у Франції. Слово "підв´язка" (la jarretire, la jaretelle фр.) походить від слова «jarret», що означає підколінна западина, і являє собою еластичну смужку тканини або стрічку, яка підтримує панчохи на стегні. По суті, зараз, коли ми говоримо про весільну підв´язку, то уявляємо собі звичайну гумку або тасьму. Вона може бути широкою або вузькою, але обов´язково красиво прикрашеною, наприклад, тонкими мереживами і стразами. Спочатку вона використовувалася виключно в практичних цілях для підв´язування панчох, але скандально відома маркіза де Помпадур ввела моду прикрашати підв´язку мереживами, вишивкою і навіть дорогоцінним камінням, що зробило цю деталь туалету настільки привабливою і сексуальною.

У наші дні підв´язка на ногу стала пікантним весільним аксесуаром. Традиція кидати підв´язку нареченої в кінці весілля в натовп неодружених чоловіків так само популярна, як і традиція кидати букет нареченої.

Зроблена своїми руками підв´язка може стати прекрасним подарунком нареченій на дівич-вечір. Магазини весільних атрибутів пропонують готові підв´язки на будь-який смак, але підв´язка своїми руками - це завжди оригінально та незабутньо.

Підв´язка своїми руками - здивуйте нареченого!

Виготовити підв´язку своїми руками не так вже й важко. Однак для її виготовлення доведеться придбати кілька дрібниць - атласну стрічку довжиною вдвічі більшу, ніж окружність ноги, резинку, удвічі коротшу, ніж стрічка, мереживо і, на смак, що-небудь для прикраси підв´язки.



pic

Для безпосереднього виготовлення підв´язки своїми руками стрічку розрізаємо навпіл, до однієї з частин пришиваємо мереживо, поверх основи - пришиваємо другу половину стрічки. Потім між стрічками вкладається і закріплюється англійськими шпильками резинка.

Отриманий виріб приміряється, після чого, якщо все добре, зшивається і, в міру потреби, прикрашається бісером, стразами. Підв´язка, зроблена своїми руками, готова до весілля!

Про традицію кидати підв’язку

На перший погляд традиція кидати підв´язку нареченої може здатися не найвеселішою, навіть дещо вульгарною, але не треба категорично відмовлятися від неї, не дізнавшись докладніше. Цей момент може виявитися дійсно кумедним, і гідним уваги епізодом вашого весілля. Ну а тим, хто зважився, ми допоможемо не вдарити в торт обличчям, і проробити всю процедуру розвеселивши, а не примушуючи зніяковіти ваших гостей.

Як же носити весільну підв´язку? Як правило, її носять над коліном правої ноги. Як одну, так і пару (одягати відразу 2 підв´язки прийнято в Північній Америці). Перша підв´язка називається "щаслива", саме її новоспечений чоловік кидає своїм неодруженим друзям. Друга ж залишається на пам´ять - вона називається "солодкою" або "медовою" підв´язкою. Вона кріпиться як мінімум на пів-долоні вище першої.



pic

Коли знімають підв´язку і хто це робить?

З другою, "медовою" або "солодкою" підв´язкою все ясно - зі своєї молодої дружини її знімає чоловік, залишившись наодинці в першу шлюбну ніч. Але коли ж час зняти першу підв´язку? Зазвичай це відбувається на завершення банкету, після розрізання торта і незадовго до від´їзду щасливих молодят. Як правило, для цього моменту весілля підбирається особливий музичний супровід. На Заході цей момент весільної вечірки не менш важливий, ніж перший танець молодят. І найчастіше підв´язку кидають після того, як був кинутий букет незаміжнім подругам нареченої (хоча за традицією підв´язку кидають першою).

Знімаємо підв´язку за правилами

Оскільки для нас ця традиція запозичена, звернемося до того, як це відбувається в Америці. Отже, всі неодружені гості збираються навколо нареченої, яка сидить на стільці. Наречений злегка піднімає спідницю і знімає підв´язку.

Порада нареченому: не варто безцільно намагатися намацати підв´язку під численними нижніми спідницями нареченої; якщо у вас відразу ж не вийшло її відшукати - просто попросіть, щоб наречена вам допомогла. Це позбавить всіх від незручності очікування. Як тільки ви виявите заповітний аксесуар, акуратно розправте його, послабивши натяг, і повільно знімайте підв´язку руками (або навіть зубами). Якщо ваша наречена вирішила одягнути відразу дві підв´язки, не переплутайте: знімати треба нижню. Але можливо, наречена дуже скромна, тоді вона може сама зняти підв´язку і вручити її безпосередньо вам.



pic

Здобули? Не зволікайте! Кидайте її своїм неодруженим друзям!

Тому, що її спіймає, ця скромна деталь туалету нареченої обіцяє щастя і швидкий шлюб, а в Америці щасливчику, згідно з традиціями, належить танець з дівчиною, що зловила весільний букет нареченої (або за іншою версією він, так само під музику, надягає на ніжку дівчини підв´язку). Хоча для Риги ця традиція нова, вона успішно прижилася на веселих молодіжних весіллях.

Порада експерта: Якщо наречений або наречена не впевнені, що варіант з киданням підв´язки підходить їм, але все-таки хочуть дотримати і цей цікавий ритуал, замість підв´язки можна скористатися бутоньєркою нареченого або квіткою вийнятою з букета нареченої.

На замітку!

Підв´язку знімають не тільки руками, а ще й зубами. Для зручності наречена може встати, поставивши одну ніжку на стілець. Звичайно, цей спосіб набагато ефектніший від попереднього, проте варто пам´ятати, що він може шокувати літніх гостей, якщо вони присутні на весіллі. І, зрозуміло, він не дуже доречний після релігійного обряду вінчання. І не здирайте підв´язку занадто швидко, інакше ви ризикуєте залишитися без фотографій цього моменту.

Спідницю слід злегка підняти, оголивши ногу до коліна, не варто задирати спідницю до голови.

Джерело: mama-tato.com.ua