Адже на цей період більшість із них стануть мимовільними порушниками державного кордону. Заготівля дарів лісу - один із небагатьох заробітків для поліщуків. Втім, на українській території дикоросів значно менше, ніж на білоруській. Тому щороку нелегальна міграція набуває масового характеру.

Село Переброди Дубровицького району. Звідси до Білорусії - 4 кілометри. Потрібно лиш минути цей ліс. Для місцевих жителів, які займаються збиранням ягід та грибів, це традиційна дорога. Пройшовши її, вони стають порушниками кордону. А що поробиш, кажуть люди, на українській території багато не назбираєш.

Для місцевих жителів сезон збирання ягід та грибів чи не єдина можливість заробити. Роботи тут обмаль, а годувати родини, часто багатодітні, за щось треба.

Зустріч з білоруськими прикордонниками - найстрашніше для цих людей. І без ягід залишать, і штраф випишуть.

Щоб хоча б трохи вирішити проблему нелегального перетину кордону, поблизу Перебродів облаштували місцевий пункт пропуску. Це сталося у 2007-ому році. Чиновники переконують: це вирішило безліч проблем. Місцеві жителі не такі оптимістичні. Кажуть: пункт пропуску допомагає тим, хто має родичів по ту сторону кордону. А от з ягодами та грибами там ліпше не з"являтись.

Через місяць на Поліссі розпочнеться сезон збирання чорниць. Місцеві жителі масово підуть до лісу, а більшість з них - нелегально перетинатиме кордон. Іншого шляху, кажуть люди, в них немає. Адже для них ягоди влітку - запорука виживання зимою.