Ми так чекали теплих сонячних променів, перших струмочків, свіжої зелені на газонах і веселого цвірінькання птахів! Нарешті подув південний вітер, і можна з радістю скинути зимовий одяг, змінивши його на легкі весняні плащі та сукні. Але і в цих сезонних проявах є своя небезпека. Незважаючи на те, що «у природи немає поганої погоди» (особливо навесні), саме час приділити увагу своєму здоров'ю, настрою та образу життя.

Боремося з авітамінозом

Про весняний авітаміноз більшість з нас не тільки знають, але і знайомі з ним особисто, і навряд чи раді цьому знайомству. Кому сподобається засипати ввечері втомленим, а вранці прокидатися НЕ відпочивши, дивитися в дзеркало на свою потьмянілу шкіру, розчісувати ослаблене і тьмяне волосся.

Вагітним не пощастило подвійно, адже тепер їх організму доводиться працювати за двох і він як ніколи потребує достатньому надходженні важливих харчових речовин і особливо вітамінів.

Фізіологічна потреба у вітамінах у вагітних жінок зростає досить значно, і цифри добової потреби, які підійдуть будь-якій дорослій людині, для вагітної жінки виявляться недостатніми.

Деякі вітаміни, наприклад фолієва кислота, під час вагітності життєво необхідні зростаючому плоду, тому майбутнім мамам потрібно забезпечити його всім необхідним. В даний час зробити це не так вже й складно, оскільки на прилавках аптек є безліч вітамінно-мінеральних комплексів, розроблених спеціально для вагітних. Не слід забувати і про натуральні джерела вітамінів. Їжте яблука, цитрусові, авокадо і ківі, купуйте салат, петрушку, шпинат і кріп. Додавайте в раціон овочі, які зберігалися взимку в свіжому або замороженому вигляді, наприклад морква, буряк, цвітна капуста, стручкова квасоля і т.д. Рослинна їжа це не тільки джерело вітамінів, в ній досить мікроелементів, антиоксидантів і рослинної клітковини, які допоможуть мамі і майбутній дитині відновитися після зими і успішно протистояти весняному стресу.

Метеозалежність

Майже всі майбутні мами чутливіші до примх погоди, яка в квітні особливо мінлива. Температура може «стрибати» від невеликого «мінуса» до + 15 ° С, частішають перепади тиску, магнітні бурі. Якщо у вагітної і раніше спостерігалися проблеми з судинами (вегето-судинна дистонія), на жаль, вона майже напевно буде страждати від метеочутливості і тепер. Симптоми - головні болі, знижений або підвищений тиск, «дзижчання» в тілі.

Під час вагітності від метеонапастей найкраще рятуватися натуральними засобами. Пийте трав'яні чаї, робіть точковий масаж. Одна з найбільш ефективних точок знаходиться між верхньою губою і носом. Зміцнюйте організм в цілому, регулярно роблячи нескладні вправи для вагітних.

Обережно з сонцем

Перші активні промені сонця можуть бути небезпечні для вагітних з чутливою шкірою. Якщо вчасно не захистити себе від надмірного впливу ультрафіолету, на шкірі можуть виступити пігментні плями, які не зникнуть і після пологів.

Щоб уникнути пігментації, не виходьте з дому без «захисту»: обов'язково наносьте на шкіру сонцезахисний крем. Якщо у вас є схильність до утворення пігментних плям, проконсультуйтеся з дерматологом.

Але на весну може припасти не тільки кінець вагітності, а й саме її початок, ранні терміни вагітності. Добре це чи не дуже, та які неприємності можуть підстерігати вагітну навесні - продовжимо говорити про це докладно.

• Перші тижні. Якщо зачаття відбулося в кінці зими, то до початку весни вашій вагітності буде всього кілька тижнів. На думку лікарів при весняній вагітності зросте ризик різного роду ускладнень, до яких, перш за все, відносять токсикоз, іноді досить сильний, або загрозу переривання або ранні викидні. Це відбувається через загальне ослаблення організму, виснаження запасів вітамінів і підвищеного рівня стресу після довгої зими. Тому, щоб заздалегідь профілактувати і попереджати негативні впливи на плід, необхідно з самого початку вагітності, і особливо у весняний період додавати до свого раціону підвищену порцію вітамінів, обов'язково потрібно приймати полівітамінний комплекс або біологічно активні добавки. Якщо влітку або восени можна обійтися і без синтетичних вітамінів, то навесні це практично життєва необхідність. Особливо важливо поповнювати запаси йоду, фолієвої кислоти і аскорбінової кислоти, вітаміну D і ретинолу.

• Анемія, дефіцит заліза. Не менш великою проблемою для вагітних навесні стає дефіцит мінеральних речовин. Особливо страждає організм від нестачі міді, магнію, хрому або цинку, селену і особливо заліза. І саме залізу під час вагітності варто приділяти особливу увагу. Навесні може прогресувати анемія або проявитися під час вагітності її перші ознаки. Спочатку виникає сонливість і слабкість, апатія і погіршення зовнішнього вигляду, приєднуються блідість, нудота, зниження апетиту, проблеми волосся і нігтів, знижується тонус м'язів, настрій весь час псується. При розвитку анемії, особливо у весняний період, в комплексі з дефіцитом інших вітамінів і мінералів, можуть виникати проблеми з серцем і судинами, знижується тиск, виникає гастрит - ці хвороби негативно позначаються на стані плода і самої матусі. Якщо харчових запасів заліза не вистачає на покриття всіх потреб матері і малюка, прописуються препарати заліза в таблетках і капсулах.

Всім щасливої вагітності, легких пологів і здорових малюків!