Найголовніше в лікуванні атопічного дерматиту у дітей - це правильно підібрана гіпоалергенна дієта. Таке харчування виключає всі продукти, які можуть викликати алергічні реакції у вигляді висипань на шкірі.

У раціон дітей із атопічним дерматитом необхідно поступово вводити різноманітні гіпоалергенні продукти, ретельно контролюючи реакцію на них. Іноді навіть найбільш ретельно підібране харчування при атопічному дерматиті може не принести полегшення. Дитина постійно скаржиться на те, що у неї болить животик, вередує, плаче. Це може бути пов'язано з дисбактеріозом, поетом необхідно провести ретельне обстеження у гастроентеролога, а після виконувати всі його рекомендації.

Є ряд продуктів, які дієтологи категорично забороняють вводити в раціон дітям до трьох років: консерви, ковбаси, креветки, краби, цитрусові, шоколад, мед, полуницю. Слід обмежити до певного віку вживання солі, цукру, яєць. Не можна давати малюку жирні бульйони. Дуже корисно для малюка з атопічним дерматитом вживати кисломомлочні продукти, які краще готувати вдома. З каш краще зупинити свій вибір на гречаній, рисовій і вівсяній. Краще готувати їх на молоці, розбавленому водою, так як саме молоко може спровокувати загострення захворювання. Дітям із атопічним дерматитом небажано вживати червоні і помаранчеві овочі сирими, краще їх запікати, варити або тушкувати. Дуже корисні для дієтичного харчування алергіка огірки, кабачки, брюссельська капуста, зелень. Від «заморських» овочів і фруктів (банан, ананас, манго і т.д.) доведеться відмовитися. З фруктів краще вживати груші та яблука (не червоні), родзинки, курагу.

При виборі дієти слід враховувати, що існує три категорії дитячого харчування: з високим, середнім та низькою алергенність.

1) Висока алергенність:

яйця;

морепродукти;

пшениця і жито;

морква, перець, помідори;

цитрусові;

полуниця, суниця;

фрукти, що ростуть не на нашому континенті;

шоколад і какао;

кави;

мед;

горіхи.

2) Середня алергенність:

коров'яче молоко і вершкове масло;

курка і яловичина;

рис, горох, овес, боби, гречка, соя;

картопля і буряк;

вишня, абрикос, персик, журавлина, чорна смородина, шипшина, чорниця.

3) Низька алергенність:

кисломолочні продукти;

індичка, кролик, нежирна свинина;

картопля;

рослинне масло;

крупа пшоняна, перлова, кукурудзяна;

цвітна капуста, кабачок, огірки, зелень;

зелені і жовті яблука та груші;

червона і біла смородина. Враховуючи той чи інший рівень алергенності продуктів, батьки можуть самі складати меню для своєї дитини. Введення нового продукту має відбуватися поступово.