Рівне живе своїм підземним життям. Однак цю територію влада ретельно охороняє від сторонніх очей. Невидиме місто - це десятки тисяч квадратних метрів підземель, доступ до яких мають лише деякі служби. Утім виявляється, що в об'єктах укриття, якими мали б опікуватися військові, давно господаюють приватні руки. Що ховають підземелля Рівного - наступний сюжет циклу Рівне-Місторія.

Так сьогодні виглядає одне з бомбосховищ у центрі Рівного. На 60 квадратних метрах об'єкту укриття господарюють не військові, а цивільні. Кажуть, коли зайшли сюди уперше, одразу зрозуміли - ЩО це за приміщення.

Потрапити в таємничий тунель виявилося не просто. Від світу його відділяють двоє броньований дверей. Операторові довелося стати спелеологом. І більше десятка метрів не йти, а повзти.

Лаз закінчується каналізаційним люком, що виходить на поверхню центральної вулиці Рівного.

Представник орендаря не приховує. Незабаром у бомбосховищі вони відкриють свій офіс.

По-сусідству - іще одне приміщення об'єкту укриття. Тут господарюють інші підприємці. Робити ремонт не поспішають - вагаються, як використати свої 60 квадратів підземелля. Варіантів, кажуть, безліч. Від білого світу тут надійно охороняють стіни та двері. А система вентиляції, якій понад півтоліття - і досі працює бездоганно.

Господарі цих приміщень сподіваються, що вже незабаром стануть їх повноправними власниками. Виявляється, зі 150 сховищ, які є в обласному центрі, понад половина здані у безоплатну оренду на правах утримання. Частина з них і досі на балансі Міністерства з надзвичаних ситуацій, інші - вже у комунальній власності. Свого часу, пояснюють чиновники, - це був чи не єдиний шанс вберегти об'єкти цивільної оборони від руйнування.

Тож забирати бомбосховища у тих, хто їх утримує, найближчим часом навряд чи будуть - прогнозують у міськвиконкомі. Мовляв, у держави на це коштів - зась. Тим часом більшість рівнян і гадки не має, в які підземелля ховатися у разі, скажімо, радіаційної небезпеки. Інформацію про те, де саме знаходяться об'єкти укриття приховують і від журналістів.

Бомбосховища у центрі Рівного - таємниця і для археологів, які працюють на Театральній площі. Кажуть, жодних підтверджень, що десь поруч є об'єкти укриття, їм не траплялося. З найсучаснішого, що вдалося розкопати - це стіни початку 20 століття. Хоча, фахівці припускають, що можуть натрапити на сховища, коли копатимуть вже під проїжджою частиною на Соборній.