"І Лесин дух зі слова в душі лине". Під такою назвою у комунальному закладі «Рівненська обласна бібліотека для молоді» Рівненської обласної ради відбувся літературно-музичний вечір, присвячений 145-ій річниці від дня народження Лесі Українки. У заході взяв участь дослідник творчості Лесі Українки, викладач Національного університету «Острозька академія», кадидат філологічних наук, доцент Анатолій Криловець.

Пісні рівненського композитора Анатолія Грицая на слова Лесі Українки у супроводі бандури виконала студентка Рівне нського музичного училища РДГУ Віталія Соболь. Звучала поезія волинської поетеси Світлани Костюк, яка відобразила актуальність Лесиної творчості у сучасній боротьбі за волю та єдність України. Творчу атмосферу заходу підтримали студенти та викладачі Рівне нського державного медичного коледжу.

– Письменниця не стала повторювати попередників або сучасників, а виробила власний оригінальний голос, якого доти не знала Україна. Голос із загальнолюдськими вболіваннями влився не лише в культуру рідного народу, він відбився світлою луною поза межами України, бо кличе до справедливості, братерства, свободи - вищих ідеалів людства, – йшлося під час літературно-музичного вечора.

Загалом, у бібліотеці для молоді відбулася низка заходів, присвячених 145-ій річниці від дня народження Лесі Українки.

Так, студенти та викладачі автотранспортного коледжу та коледжу економіки та бізнесу у читальній залі бібліотеки відкрили для себе маловідомі сторінки творчого та життєвого шляху Лариси Косач.

– Лесине слово лунало велично в читальній залі бібліотеки. Цікаво було дізнатись аудиторії про те, що слово «мистецтво» внесла в скарбницю словникової лексики її мати – Олена Пчілка. Леся Українка збагатила наше українське слово зірковими перлинами – провесінь, веснянка, весноспів та іншими вишуканими мелодійними засобами поетичного мовлення українців, – розповіли у комунальному закладі «Рівне нська обласна бібліотека для молоді» Рівне нської обласної ради.

Учасники сучасного танцювального колективу «Азарт» під керівництвом хореографа Ірини Лободи відтворили світ «Лісової пісні» у танцювальній композиції за мотивами драми-феєрії, яка стала шедевром української та європейської поетики.

Про це повідомила прес-служба Рівне нської облради.

pic