Як повідомляє ((http://vse.rv.ua/news/1456821238-na-odnomu-z-pidpriiemstv-rivnenshchini-stavsya-vibuh.html)(сайт "ВСЕ" )), на підприємстві ПАТ "Волинь-цемент", яке належить німецькій компанії "Dyckerhoff AG" і входить до світової групи "Buzzi Unicem", сталась аварія. Після запуску печі, яка довгий час не використовувалась, пролунав вибух, який спричинив викид в повітря значної кількості цементного пилу.

Вранці рівняни спостерігали на власних авто дивний осад. При спробі змити його теплою водою з'являвся запах сірки. Подібний осад можна було спостерігати не лише в обласному центрі, а й в населених пунктах на відстані 10-15 кілометрів від Рівного.

В прес-службі Рівне нської обласної державної адміністрації повідомили, що жодних повідомлень про ймовірну аварію до них не надходило, а керівництво підприємства запевнило обласну владу, що все відбувається у штатному режимі, жодні технологічні процеси не були порушені.

Як повідомив голова Здолбунівської районної державної адміністрації Сергій Кондрачук, подібні викиди трапляються двічі на рік.

– Згідно з технологією роботи цементних заводів, немає іншого механізму запуску печей, як запуск із вимкненими фільтрами. Як тільки піч запускається – фільтри вмикаються автоматично. Якщо я не помиляюсь, аналогічний запуск печей використовується й у Німеччині, - говорить голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук. - Про подібні випадки неодноразово повідомляли в правоохоронні органи, екологічні служби. Такий процес відповідає усім вимогам, нормам ГОСТів. Чи шкодить це нашим людям? Вочевидь, так. Але це та ціна, яку ми один-два рази на рік сплачуємо за робочі місця з високими зарплатами, податки в місцеві бюджети тощо.

На підприємстві ПАТ "Волинь-цемент" кажуть, вибуху на підприємстві не було, була лише зупинка обертової печі.

- Підприємство працює вже понад 70 років, і за цей час жодних вибухів не траплялось. Сьогодні о 6 годині ранку сталась зупинка обертової печі №4 внаслідок просадки напруги в електромережі зі Здолбунова. У нас встановлена дороговартісна апаратура, тому на підприємстві спрацювала система захисту, піч зупинилась. Відновили роботу на даній печі о 8:50 ранку. На підприємстві встановлені дороговартісні фільтри, використовуємо тільки якісне вугілля та вкладаємо великі кошти на збереження екології, - повідомив начальник служби охорони праці та навколишнього середовища на підприємстві ПАТ "Волинь-цемент" Олександр Чумак.

Тим часом у Головному управлінні МНС у Рівне нській області повідомили, що жодних звернень на лінію "101" не надходило, а керівництво підприємства ПАТ "Волинь-цемент" запевнило, що в них усе гаразд.