Щитовидна залоза - вкрай важливий орган. Вона виробляє гормони, які беруть участь в обміні речовин в організмі, дозволяє нам підтримувати оптимальну масу тіла, відповідає за наш настрій, характер і реакції на дійсність. Якщо ваш настрій скаче, як на американських гірках, або ви помічаєте підвищену стомлюваність, якщо ви стали набирати вагу без видимих причин або якщо ваша шкіра раптом стала сухою і проблемною, то перевірте на рівень гормонів щитовидну залозу.

Правильне повноцінне харчування не є складним завданням, але саме воно є запорукою здоров'я. Правильно підібрана їжа і виключення деяких продуктів з повсякденного раціону посприяють безперебійній роботі щитовидної залози, яка підтримує масу тіла в оптимальних межах, зміцнює серцевий м'яз, підвищує статевий потяг, дарує гарний настрій та сприяє зменшенню дратівливості. Іншими словами щитовидна залоза в певній мірі керує всім організмом шляхом вироблення гормонів, які активно задіяні в процесі обміну речовин.



pic

Які вітаміни і мікроелементи потрібні щитовидній залозі найбільше і що їх містить?

1. Мед, волоські горіхи і лимон. Допоможуть добряче розворушити ледачу щитовидну залозу. Розімніть в ступці 3-4 ядра волоських горіхів, змішайте зі столовою ложкою меду та їжте вранці натщесерце. Приймайте щодня протягом 1-2 тижнів. Ретельно вимийте 2-3 лимона, натріть на дрібній тертці разом з шкіркою, щоб вийшла склянка однорідної маси. Змішайте її з рівною кількістю меду. Приймайте отримані «ліки» по 1 ст. л. 3 рази на день в проміжках між їжею.

2. Морська капуста. Містить йод і ще 40 вітамінів і елементів, які захищають від хвороб щитовидної залози. Необхідно включати в раціон для профілактики захворювань.

3. Хурма. Йода в хурмі досить багато, хоча й не так, скільки в морській капусті. Проте хурма подобається набагато більшій кількості людей. Крім корисного йоду вона містить магній, натрій, залізо (по їх змісту вона перевершує навіть яблука), а також вітаміни - А, С і Р.

4. Цибуля. Корисний для щитовидної залози, печінки і серця. Містить масу мікроелементів, які зміцнюють імунітет.

5. Яблука. Яблука - коктейль корисних властивостей. Для щитовидки цінні тим, що захищають від ракових клітин. Яблучні насіння краще за все не викидати, а вживати, оскільки в них міститься до 15% жирної олії і йоду. Одним з найбільш корисних сортів яблук вважається сорт Гала, в якому є вітамін B17. Яблука цього сорту треба обов'язково їсти зі шкіркою!



pic

6. Крабове м’ясо та морепродукти. Містять вітамін В12 і цинк, який стимулює імунітет нашого організму. Зверніть увагу: консервоване крабове м'ясо теж зберігає свої корисні властивості.

7. Чорниця. Чорниця - рекордсмен за вмістом антиоксидантів. Допомагає усунути гормональні збої в роботі щитовидної залози.

8. Шпинат. Лютеїн і каротеноіди, що містяться у великих кількостях в шпинаті, допомагають щитовидній залозі працювати на відмінно.

9. Червона риба. Зверни увагу: експерти рекомендують «годувати» щитовидну залозу ввечері. Мовляв, цілий день вона працювала, а на вечерю вимагає палива для відновлення сил. Добрим підживленням для щитовидки ввечері служить червона риба (лосось, сьомга, форель, горбуша) - відварна, тушкована або шматочок малосольной. Червона риба - багате джерело корисних жирних кислот Омега-3, необхідних для злагодженої роботи щитовидної залози. Вживайте по шматочку червоної рибки, як можна частіше.

Будь-який орган в організмі людини пов'язаний з усіма іншими, тому набагато ефективніше і правильніше стежити за організмом в цілому, а не за якоюсь окремою його частиною. Тим не менше, немає нічого поганого в тому, щоб приділяти підвищену увагу певним органам або системам - наприклад, якщо ви знаєте про спадкове захворювання у вашій родині або піддаєтеся ризику в силу специфіки роботи.

Всім міцного здоров'я, гарного настрою, теплоти душевної і радості буття!

pic