Батьки відіграють дуже важливу роль у знайомстві дитини зі світом роботи та поняттям про кар’єру. Батьківська підтримка та зацікавленість до процесу вибору професії дитиною особливо важливі, коли підліток робить перші кроки на шляху до майбутньої кар’єри. Як Ви можете допомогти дитині в цьому важливому та цікавому виборі?

1. Формуйте в дитини готовність до визначення професії

Сучасні психологи вважають, що профорієнтацію дитини батьки мають здійснювати ще з дитячого садочка. У цей час у дитини починає формуватися мотивація до праці. Допомагайте дитині отримати інформацію про різні професії з моменту, коли це її цікавить. Дуже добре, якщо дитина ще до закінчення школи дізнається, що таке робота, наприклад, попрацює на канікулах і заробить власні гроші.

2. Допоможіть дитині розібратися в її інтересах та здібностях

Підлітковий вік називають “критичним”, “перехідним”. У цей час підліткам властиві сумніви в собі, їм може бути важко розібратися в своїх здібностях, рисах характеру і вміннях для того, щоб обрати фах. Допомогти в цьому може тестування на виявлення психологічних настанов, цінностей та навичок. Рекомендуємо батькам пройти тестування разом із дитиною, адже діти часто бояться негативної оцінки їхніх здібностей чи знецінення свого “Я” і відповідають нещиро або формально. Варто обговорити з дитиною результати тестування, пояснити, що тест – це лише інструмент (який не має сприйматися як контрольна робота в школі), на нього не буває правильних чи не правильних відповідей, його призначення – допомогти підліткові краще розібратися в собі та зрозуміти світ праці й професій.

3. Допоможіть дитині розібратись у світі професій

Разом із дитиною проаналізуйте вимоги, які поставлено до конкретних професій. Знайдіть професіоналів у напрямку, який цікавить дитину, і влаштуйте зустріч, спілкування.

Дуже корисною для дитини може стати екскурсія на роботу батьків, друзів батьків або родичів, яка дасть змогу зрозуміти їй сутність тієї чи іншої професії. Після того варто обговорити з дитиною, що їй сподобалось, що ні. Загалом, заохочуйте дитину ставити Вам питання про Вашу кар’єру, професійний вибір та шлях.

Організуйте відвідування виробництва чи навіть короткочасну практику, що можна зробити, звернувшись до відділів профорієнтаційної роботи в центрах зайнятості, де відбувається багато різних профорієнтаційних заходів.

Відвідайте з дитиною ярмарки вакансій. Проаналізуйте разом із нею інформацію про професії, ринок праці, відповідність особливостей характеру, здібностей дитини вимогам професії, спрогнозуйте: Чого сподіватися, якщо обрати певну професію? Які витрати і зусилля будуть потрібні, щоб оволодіти нею? Чи легко буде знайти роботу? Які зусилля потрібні, щоб побудувати кар’єру?

4. Допоможіть дитині розвинути навички, що стануть у нагоді у побудові кар’єри

Швидкий розвиток технологій сьогодні постійно змінює світ праці та впливає на велику кількість професій (багато з них зникає і виникає багато нових). Експерти зазначають, що навіть диплом найкращого університету сьогодні не може гарантувати успішну стабільну кар’єру.

Тож, як Ви можете допомогти Вашій дитині підготуватись до того, щоб бути реалізованою на ринку праці майбутнього? Варто розвивати у дитини навички можливостей широкого застосування своїх здібностей та умінь, які знадобляться у будь-якій професії та будуть корисними завжди, незалежно від того, як швидко вимоги професій змінюватимуться під впливом розвитку технологій. До таких навичок належать:

- уміння вирішувати проблемні ситуації і знаходити рішення для непередбачуваних труднощів;

- гнучкість та адаптивність;

- здатність швидко навчатись новому;

- уміння ефективно розпоряджатися власним часом;

- наявність лідерських якостей;

- уміння працювати в команді;

- розвинені навички міжособистісного спілкування;

- володіння іноземними мовами;

- критичне мислення;

- креативність.

Як розвинути ці навички в дитини? Заохочуйте її брати активну участь у соціальній, спортивній, творчій діяльності уже в шкільні роки; вивчати іноземні мови; бути активним учасником позаурочних заходів; брати участь у програмах академічного обміну; здобувати досвід роботи під час канікул (чи то літня робота, стажування або волонтерська діяльність).