Часто зустрічаються ситуації, коли один з подружжя абсолютно не дає коштів на утримання дитини. Не важливо, чи батьки все ще знаходяться у шлюбі, але не живуть разом, чи шлюб між ними так і не був укладений, обов’язок утримувати дитину покладений на обох. Як досягти справедливості? Читайте далі.

Стаття 180 Сімейного кодексу України покладає обов’язок утримувати дитину на обох батьків, незалежно від того, чи перебувають вони в шлюбі між собою. Тобто, позов про присудження аліментів на утримання дитини може бути подано і тоді, коли батьки перебувають у зареєстрованому шлюбі, і при розірванні шлюбу, і навіть в тому випадку, коли вони ніколи не перебували між собою в шлюбі. Головне, щоб був встановлений факт батьківства. Батьки можуть бути звільнені від обов’язку утримувати дитину тільки за рішенням суду.

Окрім того, питання сплати аліментів також може бути врегульовано шляхом укладання письмового, нотаріально завіреного договору між батьками.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються в частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі та від дня пред’явлення позову. Існують випадки, коли можливе присудження аліментів за минулий період. Також Сімейний кодекс країни покладає на батьків обов’язок брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (лікування, розвиток певних дитячих здібностей тощо). Розмір таких витрат за участі батьків також може бути визначений рішенням суду. Такі витрати можуть покриватися разово, періодично або постійно. Аліменти сплачуються тому з батьків, з ким мешкає дитина. Тому в суді мають бути надані докази того, що дитина проживає з позивачем. Наприклад, довідка про склад сім’ї. Батьки дитини можуть проживати як разом, так і окремо – це не суперечить закону. Варто також знати, що право на утримання також мають інші члени сім’ї у випадках, передбачених законом. Наприклад:

- той з батьків, з ким проживає дитина або один із подружжя став непрацездатним до розірвання шлюбу чи протягом року від дня розірвання шлюбу та потребує матеріальної допомого, при можливості колишнім чоловіком (дружиною) надавати матеріальну допомогу (стаття 75 Сімейного кодексу України);

- батьки, які є непрацездатними та потребують матеріальної допомоги, мають право на отримання аліментів від повнолітніх дітей (стаття 202 Сімейного кодексу України).