Рано чи пізно кожна дитина дошкільного віку виростає, і, зайнявши шкільну лаву, їй доведеться впоратися з таким непростим завданням, як вивчення таблиці множення. Для того, щоб дитині вдалося це зробити якомога швидше, у цьому їй повинні допомогти батьки.

Сьогодні в мережі Інтернет існує велика кількість методів, за допомогою яких учень засвоює таблицю Піфагора дуже швидко.

Це можуть бути:

- ігри;

- вірші;

- програми;

- картки;

- пісні;

- відео і аудіо.

Вивчення таблиці Піфагора у формі гри

Гра – це легкий спосіб вивчення не тільки таблички множення. Всі дії, які виконуються в ігровій формі, запам’ятовуються набагато краще. Якщо у дитини з’явиться інтерес до її вивчення, ви можете бути впевнені, що половину справи зроблено.

Однією з найбільш відомих ігор з табличкою вважається гра в картки. Суть даної гри полягає в тому, що учень у випадковому порядку дістає картку із загальної стопки і бачить на ній приклад без відповіді. Якщо він може дати правильну відповідь, то картка вибуває з гри. А якщо відповідь не знайдена, то картка знову повертається в загальну купу, і може бути знову ж витягнута.

Гра може тривати до тих пір, поки всі картки не закінчаться, тобто поки не дасть правильні відповіді на всі питання. Ця гра ще носить назву «тренажер». Починати в неї грати слід поетапно, в залежності від вивченого матеріалу. Починаючи з таблички на «2», поступово додаючи нові приклади.

Від простого до складного

Для того щоб дитині було нескладно засвоювати новий матеріал, почати необхідно з найпростішого, наводячи приклади з таблички, які вона зможе дуже легко вирішити.

Множення на «1» в результаті завжди дає те ж саме число, яке потрібно помножити. Наприклад: 1*1=1, 2*1=2 і так далі. Точно так само і на 10 – те ж саме число, тільки до нього треба ще приписати нуль. Наприклад: 1*10 =10 і 2*10 = 20. Коли дитина це засвоїть, потрібно буде пояснити, що тепер їй відомі всі крайні стовпці і рядки в таблиці.

Якщо пояснення даного матеріалу забрало багато часу, і учень втомився, тоді потрібно дати йому відпочити і перенести вивчення таблички Піфагора на наступний раз.

Табличку множення на «2» зазвичай вивчити дуже легко, так як це звичайне додавання двох чисел. Якщо ви приступили до вивчення таблички Піфагора то, швидше за все, дитина вже може досить добре складати невеликі значення і це не викличе у неї проблем.

Вивчаючи таблицю Піфагора потрібно також розглянути і засвоїти такий простий закон, як зміна множників. Він свідчить, що навіть при перестановці множників добуток залишається тим же. Тобто вчити таблицю множення простіше, якщо знати, що 2*3 це те ж, що і 3*2.

Другий рядок і другий стовпець містять одні і ті ж цифри, що і третій рядок в третьому стовпці. Відповідно, після засвоєння множення 2 на будь-які числа, відомо буде і множення чисел, які залишилися на 2. В результаті завдання стає ще більш простим!

Таблиця множення у віршах

Дієвим способом засвоєння таблички є застосування віршованої форми. При виникненні труднощів при запам’ятовуванні дитиною, цікавим способом є вірші. Можливо, слова в риму буде набагато простіше запам’ятовувати, ніж просто цифри.

Сьогодні можна ознайомитися з великою кількістю віршів з Піфагорової таблицею, з прикладами множення 7*8, які дуже часто викликають труднощі.

Таблиця множення на пальцях

В табличці є деякі приклади, які просто порахувати, використовуючи пальці. Це має відношення не тільки до найпростішого множення, але й до складного множення на «9». Для цього потрібно покласти руки поруч одину з одною, а пальці випрямити.

Після цього, для того щоб отримати добуток будь-якого числа «9» потрібно просто загнути палець, під номером цього числа починаючи відлік ліворуч. Кількість пальців до загнутого числа – це десятки відповіді, а після – одиниці.

Цілеспрямоване запам’ятовування

Після засвоєння простих прикладів, можна приступати до вивчення більш складних множників. Тут важливо застосування елементів гри та інших корисних прийомів: запам’ятовування як асоціації, дроблення на частини, перевірочні завдання і використання прикладів на практиці.

Деякі з них потрібно заучувати і неодноразово повторювати, щоб потім учень міг легко перераховувати всі значення. Не потрібно поспішати! Краще переходити від однієї цифри до іншої, і не намагатися вивчити все в одну мить. Краще почати з множення на 2, 3 і 4, поступово переходячи до наступних чисел.