Загальнорозвиваючі гімнастичні вправи вважаються основою будь-якої фізичної діяльності. Їх перевага – різноманіття, доступність у сприйнятті й виконанні та оздоровчий вплив. Індивідуальними фізичними вправами, які потрібно робити щодня, кожна дитина може забезпечити собі гарний настрій на весь день та добре самопочуття. Ранкова гімнастика повинна стати звичкою для кожного малюка.

Регулюється ранкова гімнастика головним чином складністю і кількістю вправ в комплексі, числом повторень, зміною вихідного положення, прискоренням або уповільненням темпу рухів.

Тривалість гімнастичних вправ повинна бути не більше як 10-20 хв, а комплекс вправ повинен включати 9-16 різноманітних вправ. Спочатку потрібно виконувати прості вправи і поступово переходити до більш складніших. Кожна вправа несе в собі помірне фізичне навантаження.

Орієнтовний комплекс загальнорозвиваючих вправ ранкової гімнастики.

1. “Потягування” необхідні для поглиблення дихання, збільшення рухливості грудної клітки, гнучкості хребта, зміцнення плечового поясу, зміцнення постави.

Приклад: Вихідне положення: ноги на ширині плечей. Руки вгору, прогинаємось в хребті назад разом з закиданням рук. Потім тягнемось до підлоги, щоб доторкнутись до пальців ніг. Наостанок присідаємо тримаючи руки горизонтально.

2. Вправи для зміцнення плечового поясу. Вихідне положення: руки зігнуті в ліктях на рівні плечей, ноги на ширині плечей. Виконуємо горизонтальні розривні рухи руками назад, щоб лопатки торкались одна одної.

Оберти руками з максимальною амплітудою назад і вперед.

Ривкові рухи руками вгору і вниз.

3. Вправи для зміцнення тазостегнового суглобу. Вихідне положення: ноги на ширині плечей, руки на поясі. Кругові рухи тулубом за годинниковою стрілкою і проти з найбільш можливим кутом нахилу тулуба.

4. Вправи для зміцнення колінного суглобу. Руки на колінах. Кругові рухи колінами по годинниковій стрілці. Оберти всередину та назовні. Стрибкові випади вперед і назад з рухом ноги. Спочатку лівої потім правої.