Немає нічого гіршого для батьків, ніж хворіюча дитина. Дивитися на страждання чада нестерпно, тим більше, якщо дитина хворіє постійно і замість ігор з прогулянками бачить градусники та ліки. У чому криються причини частих хвороб дитини, і як змінити цю ситуацію?

У чому може бути причина таких частих хвороб у дитини?

Якщо ваша дитина "не вилазить" з застуд, починає чхати і кашляти від найменшого переохолодження, перевірте в першу чергу, чи немає у неї вогнищ хронічної інфекції в носоглотці. Фахівцям відомо, що найчастіше хворіють на застуди та грип діти з недолікованими риніти, фарингітами, з постійно збільшеними мигдалинами, з гнійними "пробками". Такі повільно "тліючі" інфекції призводять до отруєння організму, його хронічної інтоксикації. Токсичні речовини послаблюють імунну систему дитини та не дають їй ефективно чинити опір хвороби.

pic

Якщо у вашої дитини діагноз "енцефалопатія", якщо вона перенесла родову травму, страждає нервово-психічними патологіями, не дивно, що хворіє частіше, ніж її однолітки. У дітей, які перенесли родові травми, порушується взаємодія між різними структурами головного мозку, що впливає на обмін речовин, згортання крові, вироблення імунних антитіл.

Якщо дитина страждає від частих інфекцій, то у неї може бути і поразки лімфатичної системи. У дітей- "лімфатиків" збільшені лімфовузли, розростаються аденоїди в носоглотці, що призводить до нескінченних гайморитів, гнійним ринофарингітом, збільшення мигдаликів, хронічним ангінам. Як правило, такі діти мають і алергічні ускладнення у вигляді нейродермітів і кропив'янки.

Дитина часто хворіє - що робити?

Ймовірно, ви вже зрозуміли, що універсальної відповіді на це питання немає. З кожною дитиною потрібно розбиратися окремо, і краще, якщо це зробить грамотний лікар. Збір інформації та детальний огляд дозволяють сформулювати попередній діагноз. Навіть за звичайним клінічним аналізом крові можна припустити, чим обумовлена часта захворюваність малюка.

pic

Саме час озброїтися порадами і підняти імунітет:

1) Правильне харчування. У раціоні дитини обов'язково повинні бути присутніми в достатній кількості м'ясо, риба, крупи, овочі, фрукти, ягоди, кисломолочні продукти. Імунітет на 90% залежить від стану мікрофлори кишківника.

2) Фізичний розвиток. Дуже бажані активні прогулянки і заняття спортом на свіжому повітрі. При цьому не варто надмірно кутати дитину. День без прогулянки або спорту - втрачений день.

3) Режим дня. Недолік сну знижує імунітет і захисні сили організму. Намагайтеся укладати дитину в один і той же час, залишаючи достатню кількість часу для сну.

4) Гігієна і провітрювання. Регулярно робіть вологе прибирання, частіше провітрюйте кімнату малюка, не допускайте пересихання повітря, при роботі центрального опалення - використовуйте зволожувачі повітря.

5) Емоції і стреси. Не допускайте перевтоми дитини, надмірно напружений графік. Навіть дорослі можуть захворіти, працюючи понад норму, що вже говорити про дітей. У пору хандри не зайвими будуть вітаміни групи С і В.

6) Загартовування. Малюкам можна влаштовувати контрастний душ, поливаючи ніжки (не все тіло) поперемінно то холодною, то гарячою водою. Обов'язкова умова - дитина під час таких процедур повинна бути здоровою + це не повинно викликати у неї негативних емоцій. Не варто примушувати, постарайтеся перетворити процедуру в веселу гру.

7) Якщо дитина все-таки захворіла, і лікар наполягає на антибіотиках - відразу уточніть про можливість застосування екоантибіотіков. Вони настільки ж ефективно знищують інфекцію, але бережуть кишкову мікрофлору, важливу для імунітету дитини.

pic

Ці нескладні загальногігієнічні дії становлять основу оздоровлення хворобливих дітей. В абсолютній більшості випадків їх цілком достатньо для поліпшення стану вашої дитини. Вони здатні перервати низку нескінченних респіраторних інфекцій на тлі несформованого імунітету. Треба тільки робити!

Насправді, здоров'я дітей важливо для будь-яких батьків. Ми, як люблячі матері і батьки, турбуємося в ті моменти, коли дитина хворіє. Деякі батьки вважають за краще лікувати дітей виключно народними методами, проте такі способи часто неприйнятні і навіть небезпечні. Набагато безпечніше звернутися за допомогою до місцевого лікаря.

Здоров’я Вашим малюкам!