Втім, Рівненщині святкувати ні з чим. Історичні пам'ятки області здебільшого у поганому стані, а деякі - просто в катастрофічному. Одна із них - Клеванський замок князів Чарторийських - міг би отримати небайдужих опікунів, але на заваді стали чиновники.

Зруйновані стіни, зірваний дах, вибиті шибки, цегла, пляшки та купи сміття під ногами - таке сьогодення однієї із найстарших архітектурних пам'яток Рівне нщини. Вже десть років патріотично налаштована молодь Клеваня та активісти молодіжної організації Щит намагаються взяти Клеванський замок під власну опіку. Самотужки охороняли та прибирали територію. Пропонували оформити охоронний договір. Втім, отримали тільки відмову влади співпрацювати та два загадкові підпали замку.

Історія як світ стара. Держава сама не в змозі утримувати історичну пам'ятку та не дає можливості зробити це іншим. Чи то грошей бракує, чи документації, чи просто совісті. Втім, клеванські активісти не заспокоюються. Разом із автором проекту реставрації замку вірять у реальність туристичного майбутнього замкового комплексу у селищі Клевань.

Нова Рівне нська влада про проблеми Клеванського замку до цього часу не чула. Втім, заступник голови облдержадміністрації Олексій Губанов, запевнив, протягом тижня вивчить документи та спробує розібратися із бажаннями та можливостями клеванських активістів.

Останні запевняють - замок для них не спосіб наживи - а ідея відродження й виховання української патріотичної свідомості та збереження пам'яток архітектури. Родинне гніздо князів Чарторійських за 500 років свого існування було і домом для місії єзуїтів, уїздною гімназією, військовим шпиталем, дитячим притулком, школою, ветеринарним евакопунктом та навіть лікувально-трудовим профілакторієм. Стіни замку витримали війни і примхи часу і підкорилися лише державній байдужості.