Подружжя переселенців Невірців тривалий час проживало у Донецьку, але без офіційної реєстрації. У 2014 році вони переїхали до Рівного, але ніяк не могли скористатись своїм правом внутрішньо переміщених осіб. У пошуках справедливості Невірці звернулись до юристів.

Сергій і Валентина Невірці тривалий час, хоч без офіційної реєстрації, але фактично проживали в Донецьку. В липні 2014 року у зв’язку з військовими діями вони покинули місто та згодом переїхали до Рівного. По приїзду подружжя звернулися до управління праці та соцзахисту населення виконкому Рівне нської міської ради, щоб стати на облік як внутрішньо переміщені особи й отримати відповідну довідку. Цей документ надавав би їм можливість користуватися соціальним захистом, гарантованим державою вимушеним переселенцям.

Однак в управлінні їм відмовили в цьому. Таке рішення чиновники мотивували тим, що в людей у паспортах громадян України відсутні відмітки про реєстрацію місця проживання в Донецьку. Мовляв, без цієї відмітки видати таку довідку неможливо.

Тож Сергій Невірець звернувся за юридичною допомогою до центру права РОГО «Комітет виборців України» в м. Рівне . Юристи організації безоплатно надали йому правові поради, а також підготували два (окремо для чоловіка і дружини) адміністративні позови до суду. Впродовж лютого-березня адвокат від організації Микола Глотов здійснював представництво інтересів переселенців у суді.

В результаті наприкінці березня 2015 року Рівне нський міський суд в обох справах виніс постанови, якими задоволив їхні вимоги. Зокрема, суд зобов’язав управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівне нської міської ради видати позивачам довідки про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб.

Однак в управлінні соцзахисту вирішили оскаржувати це рішення в апеляційному порядку. Але і в цьому випадку безуспішно.

5 серпня 2015 року Житомирський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію управління та залишив у силі постанову Рівне нського міського суду.

«Фактично суди погодилися з нашими аргументами про те, що невзяття Невірців на облік як внутрішньо переміщених осіб через відсутність у них у паспортах реєстрації місця проживання в Донецьку на момент залишення міста є дискримінацією, - коментує ситуацію керівник правових програм Рівне нського КВУ, адвокат Микола Глотов. - У суді нам вдалося довести, що хоч вони і не були «зареєстровані» в Донецьку на момент виїзду, але фактично в ньому проживали, здійснювали підприємницьку діяльність, а пан Сергій ще й активно займався благодійництвом. Приємно, що в своїх постановах судді навели посилання на судову практику Європейського Суду з прав людини».

На сьогодні рішення судів фактично виконані: Сергію та Валентині Невірцям видані відповідні довідки про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб. Крім того, їм проведені виплати відповідних коштів.

Проблема подружжя переселенців Невірців (а також сотень і, можливо, тисяч інших ВПО) виникла через те, що на той час була недосконалість законодавства в цій сфері. Зокрема, існувала норма Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», яка прив’язувала можливість отримання статусу переселенця до наявності реєстрації місця проживання. Вона суперечить Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання».

Тому фахівці РОГО КВУ розробили законопроект, який мав би покласти край таким ситуаціям. На початку вересня 2015 року Рівне нська обласна громадська організація «Комітет виборців України» звернулася до народних депутатів України з пропозицією внести поправки до законопроекту №2166 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Пропоновані організацією зміни повинні були вирішити проблему з отриманням статусу внутрішньо переміщеної особи, з якою стикаються переселенці, котрі не мають «прописки» з території, де вони проживали до початку АТО.

Результати судових процесів Невірців та звернення організації до Верховної Ради України з пропозиціями змінити законодавство в цьому питанні широко висвітлювалися в ЗМІ і набули значного суспільного розголосу.

Надані Рівне нським КВУ пропозиції були враховані народними депутатами за участю громадських активістів при розробці проекту Закону №2166 «Про посилення гарантій дотримання прав і свобод ВПО», який згодом був прийнятий і набув чинності 13 січня 2016 року. В ньому, зокрема, закладена норма, яка уможливлює реєстрацію тих переселенців, які на момент виїзду з тимчасово окупованої території не були прописані за місцем фактичного проживання.

Таким чином, локальна правозахисна акція із захисту прав двох конкретних людей перетворилася в успішну масштабну адвокасі-кампанію, що вирішила одну з проблем тисяч внутрішньо переміщених осіб в Україні.

Про це повідомили на сайті РОГО Комітету виборців України