Цукерки, тістечка, торти, льодяники, варення - без солодкого важко уявити дитинство. Різноманітна смакота, що містить цукор, може негативно вплинути на зуби і шлунково-кишковий тракт дитини, але й може слугувати джерелом вітамінів та інших корисних речовин. Тож які солодощі і з якого віку можна давати дітям?

Дітям до двох років солодкого краще не давати взагалі, бо в такому віці тільки формуються смаки, і малюки можуть відмовитися від звичної їжі. Таким малюкам можна лише підсолоджувати кашу.

Після двох років можна давати лиш деякі солодкі вироби. З трьох років раціон варто трохи розширити, але дуже обережно, бо споживання солодкого, навіть у невеликих кількостях, погано позначається на здоров’ї малюків, а ненатуральні солодощі взагалі можуть призвести до псування зубів і хвороб шлунково-кишкового тракту.

Проте деякі солодощі часом навіть корисні. Зважте на це і не давайте дітям льодяників, шоколаду та цукерок.

Ось їх перелік:

– Сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки, інжир). Ними можна пригощати дитину, якій уже виповнилося два роки. Вони солодкі, смачні й при цьому багаті на вітаміни та мікроелементи, тонізують серцево-судинну систему, позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. Тільки обов’язково мийте їх перед тим, як давати малюкові. Від цукатів краще відмовитися, бо в них багато цукру.

– Зефір – найменш шкідливий з промислово створених солодощів. Його можна їсти (в обмеженій кількості) і мамам, що годують грудьми. Ці ласощі роблять з фруктового пюре, білків та цукру, додають до них натуральні загущувачі (пектин, желатин або агар-агар), які добре впливають на організм. Наприклад, пектин виводить токсини, знижує рівень холестерину, агар-агар містить залізо, кальцій, йод, а желатин зміцнює кісткову тканину.

– Мармелад (якщо він виготовлений на основі соку) також корисний. Як загущувач у виробництві мармеладу також використовують агар-агар або пектин і желатин. Зараз у продажу є й жувальний мармелад (з додаванням бджолиного воску), який дуже люблять дітлахи.

– Безе можна запропонувати дитині в невеликих кількостях. Воно складається з білків і цук­ру, тому, в принципі, не шкодить дитячому організму.

У будь-якому випадку батькам слід читати склад продукту на упакуванні. Ніяких барвників і шкідливих смакових добавок не повинно бути! Не купуйте продуктів з пальмовою олією та маргарином. А оскільки солодощі є всього-на-всього доповненням до основної їжі, то на день дитині можна давати лише кілька шматочків мармеладу, безе чи зефіру. Причому щось одне, а не по два-три кожного виду!