Цитрусові багаті вітаміном С, що необхідний для росту зубів і кісток, кровоносних судин і інших тканин дитячого організму. Також вітамін С відіграє не останню роль у функціюванні більшості клітин організму. Але як правильно додати цитрусові в раціон малюка, щоб не зашкодити?

Відомий американський педіатр Бенджамін Спок радить вводити апельсиновий сік в харчування дитини у віці 4-5 місяців. Сік вичавлюють з апельсинів і змішують з рівною кількістю кип’яченої води, щоб пом’якшити смак. Для першого разу береться чайна ложечка соку і стільки ж води. На наступний день 2 чайні ложки соку і стільки ж води. На третій – аналогічно три. Так потрібно дійти до 30 мл соку і 30 мл води. Потім поступово треба зменшувати кількість води, доводячи до 60 мл чистого соку. Сік необхідно ретельно процідити, щоб великі частки не засмічували отвори в сосці. Якщо сік дуже холодний, його можна підігріти до кімнатної температури, але ні в якому разі не кип’ятити, тому що при високій температурі вітамін С руйнується. Якщо сік цитрусових викликає в дитини блювоту, діатез чи здуття живота, то варто зробити перерву в прийомі соку.

Цільні очищені апельсини та мандарини дають дітям вже після року. Відбирають тільки стиглі плоди. В цьому випадку дуже важливо добре вимити плоди гарячою водою, а іноді навіть з милом, для того щоб видалити хімікалії, якими могли бути обприскані фруктові дерева.

Чому у дітей виникає алергія на цитрусові?

Все тому, що дитяча кишково-шлункова та імунна системи ще не зміцніли. Ланцюжок виникнення алергії дуже простий. Недолік травних ферментів, підвищена проникність кишкової стінки призводять до всмоктування нерозщеплених білків в кров, викликаючи цим алергічну реакцію з утворенням антитіл і виділення гістаміну. А чутливість організму немовляти до гістаміну набагато вище, ніж дорослого. Виявляється така алергія сверблячкою, почервонінням і висипкою. У таких випадках треба дитину терміново показати лікарю.

Сучасні дієтологи стверджують, що з метою попередження алергії на цитрусові у дітей, потрібно давати апельсини чи мандарини дитині дозовано – по часточці, при чому часточок давати стільки, скільки років вашій дитині. І не забувайте, що більш неаллергенна частина в цитрусових – це білі прожилки. До речі вони дуже корисні – в них міститься маса вітамінів і мінералів. Саме цю частину цитрусових можна дати дитині, перш ніж малюк з’їсть першу свою часточку.

Із зростанням дитячого організму кишково-шлункова та імунна системи зміцнюються, тому виникнення алергічного дерматиту і висипань на харчові алергени значно знижується. Як правило, 80% дітей начисто забувають про виникнення реакцій на харчові продукти. Але варто врахувати, що навіть найбільш корисні продукти у великих кількостях можуть зашкодити. Тому якщо в дитинстві дитина реагувала на цитрусові яким-небудь проявом алергії, в майбутньому з цими фруктами потрібно бути дуже обережними, щоб не спровокувати більш серйозні алергічні реакції, такі як астма або риніт.