Візуально дитячі зубні пасти відрізнити від дорослих зубних паст дуже просто – вони мають красиву, яскраво оформлену упаковку. Пасти для дітей смачніші, що в деяких випадках допомагає уникнути блювотного рефлексу. Іноді до дитячих паст додаються іграшки. Усе це зроблено для того, щоб зацікавити дитину чистити зуби, зробити процедуру приємною і веселою. Але усі перераховані речі повинні грати останню роль при виборі зубної пасти.

Як же зробити правильний вибір? Спершу треба зрозуміти, що дітям не підходять зубні пасти для дорослих або так звані пасти для усієї сім’ї, якщо дитина не досягла 14 років. Незважаючи на те що вони містять однакові компоненти, їх «доросла» концентрація може бути небезпечна для дитячого організму. Тому першим і найпростішим орієнтиром при виборі зубної пасти буде вік дитини.

Пасти для дітей віком від 0 до 4

Зубна паста для найменших повинна забезпечувати дбайливе, але якісне очищення молочних зубів. Тому показник її абразивності RDA не може перевищувати 20 умовних одиниць. Дитяча паста має бути безпечною при випадковому проковтуванні, оскільки маленькі діти ще не навчилися добре чистити рот і близько 30% вмісту тюбика просто з’їдається. Концентрація фтору в дитячих пастах цієї вікової категорії максимально знижена (не більше 200 ppm), або він відсутній зовсім.

Пасти для дітей віком від 4 до 8

Оскільки на цьому етапі у дітей йде перехід від молочних зубів до корінних, паста повинна враховувати особливості і тих і інших. Ідеально, якщо вона знижуватиме ризик виникнення карієсу, а також зменшувати неприємні відчуття у дітей, пов’язані зі зміною зубів. Показник абразивності RDA вже вище, але не більше 50 умовних одиниць – чищення зубів має бути м’яким, щоб не пошкодити пастою молоду емаль. Вміст фтору в зубних пастах цієї категорії не перевищує 500 ppm.

Пасти для дітей віком від 8 до 14

У цьому віці у дітей вже починають переважати корінні зуби, тому в пастах цієї категорії вміст фторидів наближений до складу дорослої пасти – близько 1400 ppm. Показник абразивності так само, як і в пастах від 4 до 8, не перевищує 50 одиниць.

Визначившись з віковою категорією, в якій слід підбирати пасту, переходимо до найголовнішого – уважно вивчаємо склад.

Абразивні речовини

Як ми вже зрозуміли, зубна паста для дітей повинна забезпечувати дбайливе, але якісне очищення молочних і корінних зубів. Тому звертаємо увагу на те, який абразив в ній міститься. Найпоширеніші абразивні компоненти в зубних пастах – це карбонат кальцію і бікарбонат натрію, простіше кажучи, крейда і сода. Ці речовини є агресивними і можуть завдати істотної шкоди емалі як молочних, так і кореневих зубів. Перевагу слід віддавати пастам, в яких як абразив використовується діоксид титана або діоксид кремнію – найменш травмуючі і найбільш ефективні речовини. Міру абразивності, на жаль, вказують далеко не усі виробники.

З фтором чи без?

Як правило, зубні пасти з фтором рекомендуються дітям, що живуть в районі з низьким вмістом цього елементу в питній воді. Але навіть в цьому випадку думки лікарів про необхідність використання дитячих зубних паст з фторидами розділилися. Річ у тому, що цей елемент досить токсичний і може бути небезпечний для здоров’я.

Маленькі діти частину зубної пасти просто проковтують і фтор, замість того щоб допомагати зміцненню зубів, потрапляє в стравохід, підвищуючи тим самим ризик розвитку флюорозу, гіпофункції щитовидної залози і деяких інших серйозних захворювань. Тому в пасті для дітей фтористі сполуки не повинні перевищувати норму, а краще, щоб вони зовсім були відсутні. У будь-якому випадку, перш ніж купувати пасту з фтором, проконсультуйтеся з лікарем.

Єднальні речовини

У будь-якій пасті є присутніми єднальні речовини, або загусники. Вони можуть бути як натуральними, так і синтетичними. В якості натуральних єднальних компонентів застосовуються різні пектини – смоли, що виділяються з морських водоростей, а також дерев або рослин. А ось загусники хімічного походження похідна целюлоза, акрилової кислоти можуть бути токсичні для організму.

Консерванти

Консерванти додаються до складу зубних паст для того, щоб блокувати в ній розвиток мікрофлори під час транспортування, зберігання або використання. Тут варто перевірити склад на наявність бензоату натрію, який при збільшених дозах є сильним канцерогеном, забороненим для застосування в деяких країнах. Дуже шкідливий для здоров’я є пропіленгліколь (може фігурувати як PEG або РЯБИЙ), більше відомий як засіб від обмерзання. Уникайте паст з пропілпарабеном – шкідливим канцерогеном.

Смакові наповнювачі

Смакові наповнювачі застосовуються в пастах для зняття ефекту неприємного смаку окремих речовин, що входять до її складу. Вони надають пасті приємного смаку. Для цього використовується ментол, різні сорти м’яти, аніс, евкаліпт, ванілін, а також стимулюючі розвиток карієсу підсолоджувачі типу сахарину. Причому варто додати, що деякі складові паст можуть виконувати декілька функцій – виступаючи одночасно в ролі, наприклад підсолоджувача і смакового “аромату”. В цілому ж присутність в рецептурі сахарину і штучних барвників небажано.

Корисні речовини

А ось що повинне знаходитися в якісній зубній пасті для дітей – так це молочні ферменти: лактоферин, лактопероксидаза, лізоцим, оксид глюкози – усі вони сприяють зміцненню імунітету малюка і посиленню захисних властивостей слини. У дитячі пасти також додають натуральний білок казеїн, який сприяє накопиченню кальцію в шарах емалі. Якщо паста містить невеликий відсоток фтору, то він має бути присутнім в органічній формі – в складі цей компонент прописують як олафлюр або амінофторид.

Зубна паста – цей необхідний засіб гігієни для дитячих зубів, але її роль в профілактиці карієсу у дітей частенько сильно перебільшена. Тут набагато важливіше регулярна і якісна гігієна порожнини рота у дітей, профілактичні огляди стоматолога і правильне харчування. Купуючи черговий тюбик своєму чаду, замисліться: що стоїть за красивою упаковкою і принадними рекламними обіцянками? Вибирайте зубну пасту з максимально натуральним простим складом і краще всього в аптеці або в спеціалізованому магазині.