На гемофілію - спадкову недугу, за якої не зсідається кров - хворіють звичайні українці, в тому числі й рівняни. І ліків для них катастрофічно бракує. Рятує тільки один препарат, на виготовлення порції якого потрібна кров одразу кількох донорів. Допомогти хворим на гемофілію щороку беруться благодійні організації. І завдання перед ними стоїть непросте.

Захар Дем'янчук з гемофілією живе від народження. Постійно остерігається аби не поранитись, адже кров у хлопця не зсідається. Нещодавно ще й вивихнув ногу. Та цієї травми боїться не так, як відкритої кровотечі. Каже, гемофілія не дозволяє жити повноцінним життям.

Таких як Захар на обліку у відділені гемофілії обласної лікарні перебуває ще більше 60 людей. Забезпечити їх хорошими ліками держава не може. Адже разовий препарат для зупинки кровотечі коштує нині дві тисячі гривень. Тому людям залишається користуватися кріопреципітатом. Це ліки, разова доза якого виготовляються з крові чотирьох донорів.

Допомогти хворим на гемофілію рівненські донори не проти. Втім, зазвичай люди здають кров лише для свої рідних та знайомих.

Інші донори здебільшого роблять це за гроші, розповідає головний лікар обласної станції переливання крові Ліна Михальчук. Здавати кров безкоштовно не хочуть. Через це у закладі дефіцит крові на виготовлення ліків для гемофіліків.

Це справжня безвихідь, каже організатор акції "Життєдайна крапля" та мати хворої на гемофілію дитини Лариса Костюк. Мовляв, донорів бракує, а придбати хороші ліки їм не покишені.

Тому і медики і хворі просять усіх небайдужих долучитися до акції "Життєдайна крапля", здати кров і врятувати чиєсь життя.