Довгий час побутувала думка, що вивчення другої іноземної мови у дошкільному віці - це марна трата як часу дитини, так і часу та коштів батьків. Згідно останніх досліджень, найкращий час для вивчення іноземної мови - перші три-чотири роки життя.

Коли діти ще малі, вивчення мови для них є природнім процесом

Дорослі вчать мову неприроднім способом, заучуючи усі слова, форми дієслів і т.д. А ось діти вивчають мову природно через пізнання навколишнього світу. Саме тому процес навчання їм дається набагато легше ніж дорослим. Адже дитина народжується зі здатністю вимовляти звуки, що входять до складу усіх мов світу, але з часом мозок дитини нівелює можливість вимовляти звуки тих мов, яких дитина не чує.

Дошкільні роки - найважливіші

У дитини природна схильність до навчання у перші три роки життя, оскільки саме у цей період закладаються основи світогляду, мислення, та ін. Оскільки 50 % навиків розвиваються у перший рік життя, а інші 30 - до восьми років, то надзвичайно важливо займатися питаннями раннього розвитку. Це не означає, що до п’ятирічного віку Ваша дитина має вже вільно розмовляти сімома мовами та знати усю Вікіпедію на пам'ять. Але вкрай важливо, аби на перших роках життя у дитини сформувалися основні вектори для навчання, бо мозок може вчитися через зір, смак, звук, дотик, запах та дію.

Етапи розвитку мозку

На першому місяці життя дуже швидко розвиваються синаптичні зв'язки. Усе, з чим стикається дитина, буквально всмоктується в її мозок та зберігається у клітинах пам'яті.

У перші шість місяців дитина буде белькотіти та вимовляти звуки, що притаманні усім мовам світу. З часом дитина навчиться розмовляти, використовуючи ті звуки та слова, які чує від оточуючих.

У вісім місяців в мозку дитини дуже багато зв'язків, але вони можуть почати зменшуватися, якщо дитину не стимулювати до розвитку через використання усіх його почуттів.

У віці десяти років у середньостатистичної дитини відмирає близько половини з'єднань. Ще близько п'яти сотень з'єднань відімруть протягом усього життя.

До дванадцяти років мозок дитини нагадує супер губку. У цей період закладаються основи мислення, мови та світогляду; ставлення до оточуючих та інші характеристики.

Після цього етапу вікна розвитку закриваються, оскільки формування фундаментальної архітектури мозку завершено. Саме тому, набагато легше вчити іноземну мову у ранньому віці й чим раніше Ви почнете, тим легше буде Вам та Вашій дитині.